A támogatás megváltoztatását szeretnék elérni a fűszerpaprika termelők

Vágólapra másolva!
A minőségi paprika előállításának jelenlegi támogatását a duplájára emelnék a fűszerpaprika termelők, hogy a termelés rentábilissá váljon. A paprikatermelők az FVM-hez fordultak ennek érdekében.
Vágólapra másolva!

Lényegesen több minőségi támogatást szeretnének jövőre a fűszerpaprika-termelők - mondta Márkus Ferenc, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnöke. A jelenlegi kilogrammonkénti hét forintos támogatásának legalább a dupláját szeretnék elérni. Ezzel együtt a marketingtámogatást is növelné a terméktanács, mivel az export támogatása az idén a felére csökkent a múlt évihez képest. Tavaly 60 forintot kaptak az exportőrök kilogrammonként, az idén már csak 30 forintot.

Az idén, becslések szerint - mintegy 55-60 ezer tonna fűszerpaprika terem Magyarországon. Ebből 8,5-9 ezer tonna őrleményt készítenek majd, ami 10-15 százalékkal lesz több a tavalyinál.

A forint erősödése várhatóan mintegy 300 millió forintos kiesést okoz az exportőröknek ebben az évben. A magyar őrölt fűszerpaprika felét, mintegy 4,5-5 ezer tonnát külföldön értékesítik, míg a többit itthon használják fel. Jelenleg a magyar export mintegy 40 országba irányul, elsősorban azonban Németország a legnagyobb vásárló.

Egy kilogramm magyar fűszerpaprikáért átlagosan 5 márkát fizetnek. Ez legalább egy márkával kevesebb a szükségesnél. Az idén a termelők a tavalyinál 10 forinttal kevesebbet, mintegy 70 forintot kapnak majd a paprikáért az átvevőktől.

A magyar fűszerpaprika vertikum árbevétele ebben az évben közel 25 millió dollár, azaz mintegy 7,5 milliárd forint körül mozog majd. A belföldi piacon 1000-1500 tonna őrölt paprikát, a belföldi értékesítés 20-25 százalékát illegálisan, adómentesen értékesítik a kistermelők. A feketegazdaság visszaszorítása érdekében, a jelenlegi 25-ről 12 százalékra kellene csökkenteni a paprika áfáját - véli a terméktanács elnöke. Továbbá a terméket előállító termelőknek a földalapú támogatásban is ugyanúgy kell részesülniük, mint másoknak.

A fűszerpaprika-termelés Magyarországon mintegy 10 ezer családnak, 50 ezer embernek ad megélhetést. A terméktanácsnál úgy vélik, hogy új piacokkal a jelenlegi mennyiség még növelhető lenne. A piacon való hatékonyabb fellépést szolgálja az is, hogy a hét végén Magyarországon megalakul a Nemzetközi Fűszerpaprika Szövetség, a Nemzetközi Fűszerszövetség tagozataként.

(MTI)

Ajánlat: