Az angol és japán jegybank is kamatot csökkentett

2001.11.09. 10:18

Az angol és a japán jegybank is kamatot csökkentett kedden. A japán jegybank 0,1 százalékra csökkentette az irányadó leszámolási kamatát az eddigi 0,25 százalékról. Tovább erősödött ezzel a "zérókamat-politika". Anglia 0,25 százalékkal csökkentette irányadó kéthetes kamatát, ami így 4,75 százalék. A két bank a tőkepiacok stabilizálása érdekében hajtotta végre akcióit, összhangban a Federal Reserve (Fed) és az Európai központi Bank (EKB) hétfői kamatcsökkentésével.

Az amerikai és európai központi bankok akciója keretében, a Bank of England kedden 0,25 százalékponttal 4,75 százalékra csökkentette irányadó, kéthetes kamatát. Ez az utóbbi évtizedek egyik legalacsonyabb szintje.

Ez az utóbbi évtizedek rekordja, hiszen 1964. februárjában volt ilyen alacsony az irányadó kamat Nagy-Britanniában. A keddi rendkívüli értekezleten elhatározott döntést a világgazdaság gyengébb kilátásaival indokolták.

A Bank of England ez előtt utoljára augusztus 2-án mérsékelte irányadó kamatát, ami a negyedik alkalom volt az idén. Akkor is negyed százalékponttal, 5 százalékra. A brit központi bank tizenegy havi változatlanság után idén februárban kezdte a csökkentéssorozatot, 6 százalékról indulva.

A japán központi bank tavaly augusztusban tért el az előzőleg másfél évig folytatott zérókamat-politikától, és 0,25 százalékban állapította meg az irányadó kamatot. A gazdaság alakulása azonban nem indokolta ezt a lépést.

Március elsején a bank 0,35 százalékról 0,25 százalékra csökkentette leszámítolási kamatát, a napi kamatcélt pedig 0,15 százalékra. Ezt követően alig három héttel később visszatért a nullás napikamathoz.

A japán központi bank kedden növelte a bankrendszerbe rövid lejáratú hitelfölvevő képességét, vagyis a rendszerbe pumpálható likviditás mértékét. Ezt oly módon tette, hogy rendelete értelmében a kereskedelmi bankok a pénzpiaci szükségletet meghaladó alapokat ezentúl hatbillió jennél nagyobb mértékben is elhelyezhetik a Bank of Japan-nál.

Hétfőn a Fed fél százalékponttal 3 százalékra, az Európai Központi Bank ugyancsak fél százalékponttal 3,75 százalékra csökkentette irányadó kamatát.

(MTI)

Ajánlat:

Pánik a gazdaságban - az Üzleti Negyed különkiadása Amerika megtámadásáról

Federal Reserve

EKB

Korábban:

Ötven bázisponttal csökkentette irányadó kamatait a Fed
2001. szeptember 17., hétfő, 14.39

Rontotta Japán besorolásának kilátását a Standard and Poor's
(2001. szeptember 11)

A Moody`s Japán leminősítését tervezi
(2001. szeptember 6.)