Hét százalékkal esett a Dow Jones

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően jelentősen veszítettek értékükből az amerikai piacok a hétfői kereskedés során. A Dow Jones 1998 decemberi szintjére, 8921 pontra, míg a Nasdaq 1998 októberi szintjére 1580 pontra süllyedt, miközben a befektetők megpróbálták felmérni a terrorista támadás kedvezőtlen - vállalati eredményeket befolyásoló - gazdasági hatásait. A nap végére tehát a Dow 678 pontot (7,1 szűázalékot), a Nasdaq 115 pontot (6,8 százalékot), míg az S&P 53,8 pontot (4,9 százalékot) veszített értékéből.
Vágólapra másolva!

A nagy mértékű csökkenést nem volt képes megfordítani a FED 50 bázispontos kamatcsökkentése , mellyel az alapkamat 3 százalékosra mérséklődött. A kamatdöntést követő hivatalos közlemény szerint a FED rendelkezésre álló eszközeivel továbbra is megpróbálja biztosítani a piac szükséges likviditását, és hozzátették, hogy a fő gazdasági kockázatot még mindig a növekedés lassulása jelenti. Szinte hatástalan volt a piaci mozgásokat tekintve számos társaság sajátrészvény vásárlási bejelentése is, hiszen eképp cselekedett például az Intel , a GE, a Morgan Stanley Dean Witter, a Pepsi Co, a Solectron és a Cisco is.

A nap vesztesei természetesen a légitársaságok és a biztosítótársaságok részvényei voltak, ennek megfelelően a Dow komponensek közül az American Express 13,6 százalékot, a Boeing 17,6 százalékot, a Walt Disney 18,4 százalékot, a Microsoft 8,1 százalékot, a Hewlett-Packard 10,1 százalékot, míg a General Electric 10,7 százalékot veszített értékéből. A nap nyertesei között a defenzív papírok és a hadipari beszállítók részvényei voltak. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Lockheed Martin (+14,7%), a General Dynamics (+9,1%), a Raytheon (+26,7%), és a Northrop Grumman (+15,7%) melyek extra bevételhez jutnának egy esetleges háború, vagy akár a már tapasztalható mozgósítások esetén.

(eBroker)

Ajánlat:

eBroker