Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön fog tárgyalni először a perben, amit a Mol Rt. Indított a magyar kormány ellen a gázáremelés alacsony szintje miatt. A keresetet tavaly novemberben a Fővárosi Bíróság első fokon elutasította.
Vágólapra másolva!

A Mol Rt. a tavaly júliusi gázáremelés 12 százalékos (éves szinten 6 százalékos) mértéke miatt nyújtott be keresetet a gazdasági miniszter, a Gazdasági Minisztérium és végső soron a magyar kormány ellen. A magyar olajtársaság álláspontja szerint az emelés jogsértően alacsony mértékű, mert ellentétes az 1994-es gáztörvénnyel és egy 1995-ös rendelettel, mely a gázár megállapításának módját rögzíti.

A Fővárosi Bíróság első fokon - nem jogerős ítéletben - elutasította a Mol keresetét a tavalyi év novemberében. Az ítélet szerint a benyújtott kereset nem polgárjogi kérdés. A bíróság szerint a megfelelő jogi fórum a törvénytelenségi aggály benyújtására az Alkotmánybíróság lett volna. A panasz tárgya az lehetett volna, hogy a gázár megállapításakor érvényesített állami korlátozás alkotmányos célok érdekében történt-e. Másik kérdés, hogy az emelés meghaladja-e a szükséges mértéket.

A Mol szerint az emelés kiszámításakor nem alkalmazták a rendeletben előírt árképletet. Ennek köszönhető, hogy az idén jelentősen megnövekedett importköltségeket nem tükrözte a júliusi gázáremelés. Ezért a Mol július óta veszteséget szenved az üzletágban. A Fővárosi Bíróság szerint a Gazdasági Minisztérium éppúgy perelhető, mint maga a miniszter.

Bánhegyi Ilona, a Mol jogi igazgatója elmondta: nincs kizárva, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a magyar olajtársaság. A kereset pozitív elbírálását azonban elsősorban rendes bíróságon szeretnék elérni. A Mol fenntartja azt az álláspontját, hogy a miniszteri döntés csak a Mol Rt.-re vonatkozott. Nem lehet tehát jogszabályként értékelni, hanem egyedi közigazgatási döntést kell látni az aktusban.

(MTI)