A menekülő tőke célja nem Budapest  

Vágólapra másolva!
Befektetők körében felmerült az ötlet, hogy a New York-i értékpapírpiacról menekülő tőke morzsái a pesti tőzsdét erősíthetik. Gondolatmenetüket azzal magyarázták, hogy a hét első napjaiban ellentétesen mozgott a New York-i és a budapesti értéktőzsde hivatalos indexe.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones hétfőn 7,08, kedden 0,19 százalékkal esett, a BUX az ezt követő napokban nagyobb forgalom mellett kedden 0,8, szerdán 1,4 százalékkal emelkedett. Szakemberek azonban cáfolják annak lehetőségét, hogy Magyarországra sietne a tőke. Válsághelyzetekben a tőke mindig a kockázatosabb régiókból és befektetésekből a kevésbé kockázatosakba áramlik, ezért kizárt, hogy a napokban Amerikából Magyarországra áramlott volna a tőke - magyarázta Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő Rt. elemzője.

Szerinte az amerikai tőzsdéről kiáramló tőke az egyesült államokbeli ingatlanokba, kötvényekbe és nyersanyagokba áramlott. A magyar részvények árfolyama pedig azért nőtt, mert már annyira olcsóak, hogy több befektető szerint is érdemes megvásárolni azokat. Kizárólag a véletlennek köszönhető a budapesti és a New York-i értéktőzsde fő mutatóinak ellentétes mozgása - véli Benke Ákos, a CA IB Értékpapír Rt. vezérigazgató-helyettese. Szerinte a terrortámadás óta a tőkepiacokon nincsenek normális napok.

Egy-egy egyedi vállalati hír növelte a BUX értékét - véli Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzési igazgatója. Az utóbbi napokban a Mol árfolyamát az emelte, hogy még az idén megszabadul veszteséges gázüzletágától, a Matáv ára azért nőtt, mert a távközlési cégekről a befektetők úgy gondolják, hogy azokat kevésbé érintik a válság következményei. A szakember nem hiszi, hogy az utóbbi napokban tőke áramlott volna Amerikából Magyarországra. Akkor ugyanis a forintnak nem gyengülnie, hanem erősödnie kellett volna. Hosszabb távon azonban nem tart lehetetlennek egy ilyen folyamatot.

(Népszava)

Ajánlat:

Pánik a gazdaságban - az Üzleti Negyed különkiadása Amerika megtámadásáról