Másfél százalékos nyugdíjemelés novemberben

Vágólapra másolva!
Novemberben másfél százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelést javasol a Pénzügyminisztérium, az előterjesztésről következő ülésén dönt a kormány - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn. Az emelés mintegy 19,7 milliárd forintba kerül, és a nyugdíjszerű ellátásokra is vonatkozik.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a novemberi visszamenőleges nyugdíjemelés éves szinten átlagosan 15,9 százalékos növekményt jelent. A novemberi kiegészítés azért szükséges, mert a fogyasztói árindex és a nettó keresetkiáramlás mértéke meghaladja a korábban tervezett mértéket.

Emlékeztetett, hogy januárban 10,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ezt követte az ellátások júniusi 3,5 százalékos visszamenőleges további növelése. Mindez éves átlagban 14,2 százalékos emelést jelentett.

Kifejtette: az adatok szerint az infláció és a nettó kereset-kiáramlás indexe 12,2 százalékot tesz ki, mivel a júliusi 9,4 százalékos fogyasztói árindex-növekedéssel és 15 százalékos nettó keresetkiáramlás-bővüléssel számoltak.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól október 8. és november 15. között 3,7 millió ember kap értesítést a 2000. évi biztosítási idejéről és nyugdíjjárulék-köteles jövedelméről - jelentette be Mészáros József főigazgató.

Varga Mihály pénzügyminiszter a tájékoztatón hangoztatta: a 2003-tól bevezetendő egyéni számlavezetésen alapuló nyugdíjreform kezdő lépése az értesítők kiküldése, amelyből nyomon követhetik az érintettek, hogy foglalkoztatójuk milyen adatokat közölt róluk.

Mészáros József kifejtette: panaszt tehetnek azok, akik az októberi értesítő alapján úgy vélik, hogy munkáltatójuk nem megfelelő adatokat jelentett be az ONYF-nél munkaviszonyuk idejéről és járulékköteles jövedelmükről.

(MTI)

Ajánlat: