Változatlan az irányadó kamat

2001.09.24. 12:52

Nem változtatott az irányadó kamaton a Monetáris Tanács. A tanács, miután hétfőn áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat úgy ítélte meg, hogy az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadás után kialakult bizonytalan nemzetközi gazdasági helyzetben indokolt a forint euróhoz viszonyított kamatkülönbségének növekedése. A MNB ezért nem követi az Európai Központi Bank és más jegybankok kamatcsökkentését.

 

Különösebben nem lepett meg senkit a döntés, a múlt héten Auth Henrik, az MNB alelnöke az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának múlt heti ülésén már jelezte, hogy a jegybank egyelőre nem csökkenti irányadó kamatát.

Az irányadó kéthetes futamidejű jegybanki betét kamata 11 százalék, ami megegyezik a jegybanki alapkamattal. Az egynapos jegybanki betété 9 százalék, míg az egynapos aktív repó kamata 13 százalék.

A különböző hitelkonstrukcióknál a hitelintézetek egy évnél hosszabb lejáratú refinanszírozási hiteleinek kamata, az állami költségvetést 1991. évtől finanszírozó hitelek kamata, valamint a devizabetét fedezete mellett nyújtott projekt finanszírozó hitelek kamata megegyezik a jegybanki alapkamattal.

A Start és Japán hitel refinanszírozására nyújtott hitelek kamata, valamint az újrakezdők és pályakezdők hitelei refinanszírozására nyújtott kölcsönök kamata egyaránt 8,25 százalék lett.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed múlt hét hétfőn idén nyolcadik alkalommal csökkentette az irányadó egynapos kamatát. A bank előzőleg, január 3-a óta, többedszerre, összesen 300 bázisponttal 3,50 százalékra csökkentette irányadó napi kamatát, válaszul az amerikai gazdaság megtorpanásszerű lassulására. A múlt heti csökkentést követően a kamat mértéke 3 százalék.

A valutauniós jegybank, az EKB is csökkentette múlt héten irányadó kamatát, amelynek mértéke így 3,75 százalék. Az EKB a múlt hétig kétszer csökkentette az irányadó rátát idén. Május 10-én negyed százalékponttal, majd augusztus 30-án újabb negyed százalékponttal, 4,25 százalékra.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank