Felértékelődhet hazánk turisztikai szerepe

Vágólapra másolva!
Nincs a világnak olyan pontja, ahol az Amerika elleni terrortámadás óta ne csökkent volna erőteljesen a kiutazó turizmus. Az utazni szándékozók közül Londonban, Párizsban, Bécsben és Zürichben is sokan lemondják vagy elhalasztják a hosszabb utakat. A Magyar Turizmus Rt. külképviselői világszerte úgy látják, ez a helyzet egyelőre nem változik, de mindenütt a belföldi és az Európán belüli turizmus erősödésére számítanak.
Vágólapra másolva!

Ausztriában rendkívül gyorsan reagáltak a turisztikai szakmában a terrortámadást követően a vendégszám csökkenésére, mondta el Erdei János, a bécsi turisztikai külképviselet vezetője. Az utazási irodáknál például szeptember 26-áig minden utat kötbérmentesen lehetett lemondani. A turizmusért felelős államtitkár pedig állami támogatást - a forma még nem dőlt el, de vélhetően adócsökkentésről lesz szó - helyezett kilátásba az 1200 kiutaztatásból élő és most veszteségeket elkönyvelő cégnek.

Az ma már látható, mondta el Erdei, hogy Magyarország szerepe ebben a helyzetben felértékelődik. Az MT Rt. éppen ezért a marketingmunka erősítése érdekében 15 millió forinttal emelte meg a képviselet éves ötvenmilliós keretét. Az osztrák turisztikai szervezet is lépett, ők a német, olasz és svájci piacról érkezők számát szeretnék megnövelni, a csábításra 7 millió plusz schillinget szántak.

Nagy-Britanniában a légitársaságokat tartják a terrortámadás következtében kialakult helyzet miatt a legnagyobb veszteseknek, tudtuk meg Tarr Gábortól. A londoni turisztikai képviseletet vezetője szerint a légitársaságok már a tragédia első hetében 10 milliárd fontos veszteséget jósoltak, ugyanis 20 százalékkal kevesebben utaznak repülőgépeken. Számításaik szerint csak az amerikai beutazások elmaradása 2,5 milliárd fonttól fosztja meg a brit gazdaságot. A British Airways 7000, a Virgin Atlantic 1200 emberét már el is bocsátotta. A Thomas Cook utazási világcég a teljes régi vezérkarától megvált. Az angol gazdasági elemzők a jövő évre Nagy-Britanniában 1,2 -, a világot illetően pedig 2,2 százalékos GDP-csökkenést jósolnak. Tarr Gábor úgy látja: egyelőre a turizmusban mindenki várakozó álláspontot képvisel, nőnek az útlemondások, új foglalások pedig nem születnek.

Svájcban is egyértelműen megváltoztak az utazók célterületei, mondta el kérdésünkre Nemes Andrea, a Magyar Turizmus Rt. zürichi képviselője. A Schweizerischer Reisebüro Verband például sajtóközleményben adta hírül: mind a New Yorkba, mind a Washingtonba szóló utazások kötbérmentesen mondhatók le az utazási irodáknál. A svájci utazási nagykereskedőktől pedig azt az információt kapni, sorolta Nemes Andrea, hogy se Londonba, se Párizsba nincsenek új foglalások. Budapest és Magyarország ugyanakkor autóval, vonattal és busszal is megközelíthető, így a külképviseleten úgy látják: a vendégek megfelelő ajánlatokkal Magyarországra csábíthatók.

Kövesi Ariela Tel-Avivból arról tájékoztatta lapunkat, hogy Izraelben az egy éve tartó feszültségek, a biztonsági helyzet a beutazó turizmus 50-60 százalékos visszaesését idézte elő. A turizmus szakma mély válságban van, körülbelül 30 ezer embert bocsátottak el az ágazatból és eddig 32 szálloda zárt be. Az izraeli rendezvényeket egyelőre szerte a világban lemondják vagy elhalasztják. A kiutazás viszont változatlanul magas. A célországok szempontjából ugyanakkor bizonyos átrendeződést tapasztalni. Magyarországot továbbra is a kedvenc helyek között tartják számon. A múlt évhez képest július végéig 54 százalékkal több turista érkezett Magyarországra.

Párizs, a világ fővárosa is szenvedi a terror következményeit. Payer Beáta, az MT Rt. helyi képviselője éppen egy turisztikai vásáron vett részt Deauville-ban, ahol nagyrészt megriadt, utazási szándékában erősen bizonytalan közönséggel találkozott, akik nem merik vállalni a hosszabb utakat. Jó hír viszont, hogy a franciák az utazásról nem akarnak lemondani. Az utazási cégektől Payer Beáta azt hallotta, hogy Budapest igen keresett lett az utóbbi két hétben.

Zsámboky Gábor New York-ban úgy látja, a kialakult helyzeten hamar úrrá lesz Amerika és a világ, s nem kerül válságba a világ vezető iparága, a turizmus. S bár szerinte a terrortámadás óta eltelt idő még kevés ahhoz, hogy a jövőre vonatkozó reálisnak tűnő prognózisokat lehessen felállítani, a történtek nagy valószínűséggel az üzleti turizmusra lesznek a legnagyobb hatással. A korábbi évek tapasztalatai alapján egy-egy súlyosabb merényletet vagy az öbölháborút követő évben az amerikaiak utazási hajlandósága mintegy 20 százalékkal esett vissza. A hanyatlást követő egy évre viszont újra fejlődést tapasztaltak. Az amerikaiak, folytatta Zsámboky, ugyanakkor szeretnek jól élni és nem hagyják magukat ettől eltéríteni. Mint ahogy az utazástól sem.

(Magyar Hírlap)