Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta 5,6 százalékos volt átlagosan az augusztusban véget ért három hónapban, ami 0,8 százalékpontos csökkenést jelent éves összevetésben - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal. Az összes munkanélküli 45,8 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást.
Vágólapra másolva!

A munkavállaló korú népesség 64,4 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon június elejétől augusztus végéig, és a foglalkoztatottak száma átlagosan 3,872 millió fő volt - áll a jelentésben.

Az idén május és július között a munkanélküliségi ráta 5,6 százalékos volt, ami 0,9 százalékpontos éves csökkenést jelent. A foglalkoztatottak száma átlagosan 3,863 millió fő volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A munkanélküliek száma június és augusztus között 232 ezer volt, ami 32 ezer fős csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az ILO-ajánlás szerint számított munkanélküliségi ráta így 5,6 százalékos volt, míg az EU országokban az időszak középső hónapját jelentő júliusban átlagosan 7,4 százalékos munkanélküliséget regisztráltak. Magyarországon a munkanélküliségi ráta júniusban 5,4 százalékos, júliusban 5,7 százalékos, augusztusban 5,8 százalékos volt.

Az összes munkanélküli 45,8 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, és a tartósan munkanélküliek aránya 1,7 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség átlagos időtartama elérte a 16 hónapot, ami valamivel rövidebb, mint egy évvel ezelőtt.

Az összes munkanélküli 24,5 százaléka a 15-24 éves közül került ki, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 11,2 százalékot mutatott. Ez 1,6 százalékpontos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Az Európai Unió-tagállamaiban ugyanerre a korcsoportra vonatkozóan a munkanélküliségi ráta júliusában 14,9 százalékos volt.

Augusztus végén a regisztrált munkanélküliek száma 345 ezer volt. A nyilvántartott munkanélküliek közül 110 ezer fő kapott munkanélküli járadékot, 52 ezren jövedelempótló támogatásban részesültek, míg 74 ezren az ezt felváltó rendszeres szociális segélyt kapták.

(MTI)

Ajánlat: