Új törvényjavaslat a banki számlák zárolására

2001.09.27. 8:35

A kormány október végére el akarja fogadtatni a parlamenttel a pénzmosás-ellenőrzést szigorító törvényjavaslatot - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter tegnapi tájékoztatóján. A Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium által kidolgozott tervezet lehetővé tenné, hogy azon szervezetek és magánszemélyek számláit is zárolják, akik ellen nem indult bűnügyi eljárás - értesült lapunk. A jelenlegi előírások szerint hiába hirdetnek külföldön embargót ellenük, Magyarországon csak egyedi eljárás során a bűnüldöző szervezetek javaslatára rendelhetik el ezt - feltéve, ha kellő bizonyíték áll rendelkezésre.

A terroristák elleni fellépés egyik hatékonynak tartott eszköze lehet a gyanúba került személyek és szervezetek külföldi bankszámláinak zárolása. Erre Bush elnök szólította fel a külföldi bankokat. Az USA-ban 27 személy, illetve szervezet banki javainak befagyasztását el is rendelték. (A listát tegnapi lapszámunkban ismertettük.) A felkérésre több ország - így Japán, Németország és Nagy-Britannia is - kedvező választ adott, sőt Berlinben - egyes hírek szerint - zároltak is gyanús számlákat.

Az amerikai kérés teljesítésének itthon azonban jogszabályi korlátai vannak. A magyarországi bankokban levő számlák zárolására ugyanis csak akkor van lehetőség, ha a bűnüldöző szervek kellő bizonyítékokkal alátámasztva kérik ezt. A puszta gyanú tehát jelenleg nem elegendő a számlák befagyasztásához. A PM és a KM együttes munkája nyomán elkészült viszont az a tervezet, amely törvényben rögzítené, hogy nemzetközi szervezet - pl. az ENSZ, az Európai Unió - felkérésére bűnügyi eljárás nélkül is lehessen számlákat zárolni.

A Pénzügyminisztérium tegnap kapta meg a USA nagykövetségétől a terrorizmussal vádolt 27 személy listáját - közölte Terták Elemér helyettes államtitkár. Mivel a megkeresés nem a nemzetközi jogsegély keretében érkezett, a tárca jelenleg csak azt kezdeményezte a bankoknál, egy tavalyi ENSZ biztonsági tanácsi határozat alapján, hogy vizsgálják meg nyilvántartásukban található-e a 27 személy nevén nyitott bankszámla.

A hazai bankok felügyelete nem rendelheti el egyedi banki számlák zárolását, súlyos intézményi problémák esetében azonban elrendelheti egy bank vagy brókercég teljes számlaállományának befagyasztását - pontosította a felügyelet hatáskörét a szóvivő. Megerősítették, a számlazárolás egyelőre büntetőjogi kategória, büntető eljárás vagy bírói ítélet kell hozzá. A PSZÁF különben nem kapott hivatalos értesítést az USA-ban közzétett 27-es listáról - tudtuk meg. Az amerikai eseményekkel azonban külön foglalkoznak majd azon a szakmai konzultáción, amelyet bankok és biztosítók részvételével tartanak a pénzmosással kapcsolatban nemrég kiadott felügyeleti ajánlásokról. Hamarosan sor kerül olyan célvizsgálatokra is, amelyek középpontjában a pénzmosás lesz.

A Bankszövetség nem érintett az ügyben, nincs hatásköre számlák befagyasztására, s tudomása sincs arról, hogy ilyesmire sor került volna - mondta Nyers Rezső főtitkár. A megkérdezett bankok közül egy sem zárolt számlát, mivel nem tehetnek ilyet önálló kezdeményezésre, csak hatósági vagy rendőri megkeresésre, erre azonban nem került sor.

A CIB Banknál és az Erste Banknál kérdésünkre elmondták, nincs olyan számla, amely kapcsolatba hozható az USA-ban megnevezett terroristákkal. A Citibanknál kijelentették: elkötelezettek, hogy minden lehetséges módon segítsék az amerikai kormány által folytatott széles körű nyomozást és a terrorizmus elleni folyamatos harcot. A Kereskedelmi és Hitelbanknál megerősítették, hogy megkapták a listát a belga tulajdonostól, s azonnal el is indítottak egy belső vizsgálatot, hogy volt-e bármilyen üzleti kapcsolatuk a listán szerepeltekkel.

A parlament előtt fekvő úgynevezett pénzügyi "salátacsomag" egyébként több, a pénzmosást megelőző, illetve megakadályozó módosítást tartalmaz. Ha ezt megszavazzák, akkor január elsejétől megszűnnek az anonim - bemutatóra szóló betétek és betétkönyvek, és nem lehet majd névtelenségbe "burkolózva" állampapírt sem venni.

Megszigorítják a pénzváltást is. A devizaliberalizáció bevezetése óta a pénzváltóknak csak a 2 millió forint feletti váltások esetén kellett szigorúan ellenőrizni a beváltó személy adatait. (Ehhez nyomtatványt kellett kitöltenie az ügyfélnek. Kétmillió forint érték alatt elég volt a beváltó személyazonosságát igazolni.) A szigorítás értelmében teljes körű adatszolgáltatásra köteleznék a valutabeváltó helyeket - még a 2 millió forint alatti összegek esetén is.

A már beterjesztett törvényjavaslathoz az amerikai terrortámadás nyomán további szigorítások is csatlakoznak majd módosító indítványok formájában - tudtuk meg felügyeleti körökből. Így a banki alkalmazottaktól elvárják majd, hogy ismerjék a pénzügyletek tényleges kedvezményezettjeit, továbbá különleges figyelmet fordítanának az ügyvédi, közjegyzői letéti számlákra, valamint a nagy értékű műkincsekkel kereskedők számláira. A műtárgykereskedelem ugyanis egy ideje a bankszámláknál is jóval népszerűbb területe a pénzmosásnak.

A kormány tervei szerint három hét múlva a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat, s remélhetőleg még aznap elfogadja a parlament - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

(Magyar Hírlap)