Erősen lassuló amerikai GDP növekedés

Vágólapra másolva!
Az idei második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai termékének értéke a pénteken kiadott végleges adat szerint. Az első becslésben 0,7 százalékos, az augusztus végi első felülvizsgált adatban 0,2 százalékos éves növekedés szerepelt. A végleges adatot az előzetes elemzői konszenzus 0,1 százalékra valószínűsítette.
Vágólapra másolva!

A második negyed évben az Egyesült Államok GDP-je 0,3 százalékkal nőtt, szemben az előzetes várakozásokkal. Az augusztus végén felülvizsgált adat 0,2 százalék, amit a végleges elemzői konszenzus 0,1 százalékra módosított. A GDP deflátor 2,1 százalék volt, szemben a korábban jelzett 2,2 százalékkal.

A szeptember 11-én történtek miatt bekövetkezett munkahely beszüntetések (Delta, Nordstrom, stb.) valószínűleg aláaknázták a gazdasági növekedést lehetséges recesszióba taszítva azt. A vásárlói kedv mélyre süllyedt, az emberek kevesebb autót vesznek, elhalasztják utazásikat - mondta a Bloomberg elemzői részlege.

Ilyen alacsony termelés-bővülési ütem utoljára 1993-ban volt. Elemzők szerint az elkövetkező időszak sokkal rosszabb eredményekkel fog szolgálni: a harmadik negyedévre 0,5 százalékos csökkenést, míg a negyedikre 1 százalékost prognosztizálnak.

Az második negyedévben az erős magánfogyasztás ellensúlyozta a beruházások visszaesését. A pénteki GDP-jelentés szerint az üzleti beruházások értéke az április-júniusi három hónapban 14,6 százalékkal esett, miközben a személyi fogyasztás 2,5 százalékkal nőtt.

A vállalkozások a második három hónapban 38,3 milliárd dollárnyi raktárkészletet építettek le az előző negyedévi 27,1 milliárd dollár után. A második negyedévi raktárkészlet-csökkenés a legnagyobb volt az 1983 első negyedében mért 42,0 milliárd dolláros leépítés óta.

Az import a korábbi becslések szerinti 7,7 százalék helyett 8,4 százalékkal csökkent a második negyedévben az első három hónap alatti öt százalék után. Az amerikai export értéke 11,9 százalékkal esett vissza. A személyi fogyasztás árindexe 1,6 százalék volt a három hónappal korábbi 3,2 százalék után.

A Fed következő, jövő keddi ülésétől a piac újabb kamatcsökkentést vár. Egyes elemzők a nagyobb mértékű csökkentést (50 bázispont) valószínűsítik, mivel szeptemberben hatalmasat zuhant az amerikai fogyasztói bizalom legfőbb barométere. Az index szeptemberre csak 97,5 pont volt az előző havi 114,0 után.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: