Jövő év elejéig eladnak tucatnyi állami gazdaságot

Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. a jövő év elejéig be akarja fejezni a 12 agrártársaság privatizációját. Közülük négy még ebben az évben nyilvántartási áron megvásárolja az MFB-től a bank tulajdonában lévő két konzervgyárat. Az eladás előtt álló, tucatnyi állami gazdaság vezetőinek, igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak csaknem a fele lecserélődött ez év januárja óta.
Vágólapra másolva!

Az MFB Rt. vezetősége úgy döntött, hogy a tulajdonában lévő és ez év tavaszán sikertelenül megpályáztatott két konzervgyárát - a nagyatádit és a nyíregyházait - a rövidesen privatizálandó 12 állami gazdaság közül kiválasztott négy társaság számára értékesíti - erősítette meg lapunk információit a bank vezetése. A nyíregyházi EKO Kft. teljes üzletrészcsomagját a pápai Agroprodukt Rt., míg a Nagyatádi Konzervgyár Kft. üzletrészeit a sárvári, a lajta-hansági és a szombathelyi állami gazdaság vásárolja meg még ebben az évben. A vételárról a bank lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a nyilvántartási árat veszik figyelembe, amely a bank számára nem okoz veszteséget. A vásárlás után meghatározott ideig a gyárak üzletrészei csak az állami gazdaságokat privatizáló részvényesek között foroghatnak, illetve csak az eladó jóváhagyását követően értékesíthetőek. A két konzervgyár ez évben várhatóan 100 millió forintnyi nyereséget ér el. Anyagi helyzetük stabillá vált azáltal, hogy az MFB tavaly és idén rendezte a cégek kötelezettségállományát és tőkeemelést hajtott végre.

Az eddig is sok vihart kavaró állami gazdasági privatizáció várhatóan a jövő év elején véget ér. A vevő az állami gazdaságok dolgozóiból, igazgatóságából és felügyelőbizottságából - illetve az általuk létrehozott jogi személyekből - álló kivásárló részvénytársaság lesz. Eddig tíz helyről jelezték vissza, hogy megalakult a kivásárlásra hivatott munkavállalói rt. Ezek közül van, ahol a cégbírósági bejegyzés is megtörtént. A munkavállalói részvételre előírt minimális 70 százalékos reprezentációt mindenhol betartották, azaz az egyes állami gazdaságok munkavállalóinak minimum 70 százaléka részt vesz a kivásárló részvénytársaságok alakításában. Van olyan cég, ahol 80-85 százalékos ez az arány.

Január eleje óta összesen 47 új taggal bővült a tucatnyi társaság felügyelőbizottsága, menedzsmentje, illetve igazgatósága. Ez közel 42 százalékos "cserét" jelent - közölte az MFB, mely ebből 30 tagot delegált. Ezek a személyek vagy az MFB-nél, vagy a bankcsoportnál dolgoznak, s nem vehetnek részt a privatizációban, feladatuk a magánosítás elősegítése. A privatizáció végeztével tisztségükről le fognak mondani.

Amióta az MFB tulajdonába tartoznak a cégek, egy helyen, a Szarvasi Agrár Rt.-nél történt vezérigazgató-váltás. Igaz, ezt megelőzően a korábbi kizárólagos tulajdonos ÁPV Rt. 1998-ban, 1999-ben, tavaly és az idén egy sor helyen módosított a vállalatvezetés, az irányító, ellenőrző szervezetek összetételén. Az MFB közlése alapján ennek hatására 2001 januárja óta 17 olyan személy került a cégekhez, akik jogosítványt szereztek a privatizációban való részvételre. A márciusi kormányhatározat értelmében a 12 agrárcéget a kivásárló részvénytársaságok összesen 12,69 milliárd forint értéken vehetik meg. Ez praktikusan a saját vagyon 60 százalékát teszi ki.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MFB Rt.