Megindult az euró-bevezetés gyakorlati szakasza

2001.11.19. 14:48

Ausztriában hétfőtől kötelező euróban is feltüntetni az árakat, mégpedig meghatározott formában a schilling-árak mellett. Ez az állapot addig tart majd, míg a schilling törvényes fizetőeszköz az országban (2002. február végéig).

Az aktus célja egyrészt az, hogy szoktassák az embereket az új pénznemhez, másrészt erre az időszakra ellenőrizhetővé tegyék bárki számára, hogy tisztességesen váltják-e át a schillinget euróra a cégek. A formai előírások szerint a schillingárnak baloldalt, vagy fent, az euróárnak jobboldalt, vagy lent kell szerepelnie.

Az euró bevezetése aggodalmakkal övezett. Elsősorban tartanak attól, hogy a vállalatok áremelésre használják majd fel az új pénz bevezetését. A tizedesvessző után a negyedik helyig meghatározott árfolyam (egy euró 13,7603 schilling), valamint a kerekítés ebből adódó szükségessége lehetőséget nyújt a váltónak "kedvezőbb" váltásra. A felügyeleti szervekhez máris érkeztek bejelentések árdrágításokról.

Akadnak olyan kiskereskedelmi vállalatok (Spar élelmiszer-kereskedelmi lánc), melyek máris reklámkampányba kezdtek azzal, hogy lefelé kerekítik eurós áraikat. Az üzletlánc szerint ez 100 millió schillingjébe kerül a cégnek, ennyi marad ugyanis a lekerekítés folytán a vásárlók zsebében.

(MTI)

Ajánlat:

Az euró hivatalos honlapja 

Euró-kereső 

Európai Központi Bank 

Korábban:

Tájékozatlan európolgárok
(2001. szeptember 25.)