Tartósabb lassulásra számít a GKI

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok elleni terrortámadás tovább lassítja a világgazdaság és ezen belül Magyarország már korábban is csökkenő ütemű növekedését - áll a GKI Rt. és a K&H Bank közös előrejelzésében. A prognózis szerint a hazai lakossági fogyasztás és beruházás az év hátralevő részében nő, ami a gazdasági egyensúly romlásával jár együtt. A kutatók szerint az infláció mérséklődik az év hátralévő részében.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzés emlékeztet: az ipari termelés növekedési üteme immár egy éve látványosan lassul. Míg 2000 első három negyedévében az éves bővülés üteme 20 százalék körüli volt, a negyedik negyedévben 15 százalékosra, idén az első negyedévben 10 százalékosra, a második negyedévben 5 százalékosra lassult, júliusban pedig már 0,8 százalékkal csökkent. A prognózis szerint a visszaesés minden bizonnyal csak átmeneti volt, de az ipari növekedés az év egészében csak mintegy harmada lesz a tavalyinak.

Az ipar belföldi értékesítése az első hét hónapban mindössze 1 százalékkal nőtt, az export pedig 13,1 százalékkal emelkedett, bár a növekedés üteme hónapról-hónapra mérséklődött.

A külkereskedelmi forgalom idén is dinamikusan, de a tavalyinál jóval kisebb és folyamatosan lassuló ütemben bővül. Az import növekedési üteme júliusra beérte az exportét, s a következő hónapokban minden bizonnyal meg is haladja azt. Ennek következtében a külkereskedelmi deficit gyorsuló ütemben emelkedik, az első félévi 2 milliárd euró után a második félévben 3,3 milliárd eurót, így az év egészében 5,3 milliárd eurót tesz majd ki - áll az előrejelzésben. Az eddig rendkívül kedvezően alakuló folyó fizetési mérleg részben ennek, részben az idegenforgalom megtorpanásának, s különösen a növekvő profitkivitelnek a hatására az őszi-téli hónapokban erőteljesen romlani fog: hiánya az év egészében eléri a 2,5 milliárd eurót. A működőtőke-beáramlás második félévi várható negatív egyenlege mindenek előtt annak a statisztikai következménye, hogy a MATÁV megvásárolta a Westelt.

A havi infláció július után augusztusban is mérséklődött, és az év végéig tovább, mintegy 8 százalékosra csökken; éves átlagban azonban az infláció alig lesz kisebb a tavalyinál.

A GDP növekedése idén 4 százalék körüli lesz, de ez is azt jelenti, hogy fennmarad a magyar gazdaság utóbbi években megszokott, évi mintegy 2 százalékpontos előnye az euró-övezet növekedési üteméhez képest. A prognózis készítői végül megjegyzik: a működőtőke-beáramlás és az üzleti beruházások visszafogottsága, a tőzsde gyengesége is arra figyelmeztet, hogy a növekedés lassulása tartóssá válhat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GKI