<P class="MsoNormal">Lassul a GDP növekedésének üteme

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) a végleges adatok szerint 4 százalékkal nőtt a második negyedévben, és 4,2 százalékkal az első félévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.
Vágólapra másolva!

Az idén az első negyedévben a GDP 4,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A növekedés üteme tavaly a második negyedévben 5,8 százalék, az első félévben 6,2 százalék volt a bázisidőszakhoz viszonyítva.

A KSH jelentése szerint a dinamika előző évihez viszonyított lassulása az ipar teljesítményének alakulásával magyarázható. A termelő ágazatok - mezőgazdaság, ipar és építőipar - az első negyedévi 5,1 százalékos növekedés után a második negyedévben kisebb mértékben, 3,6 százalékkal növelték hozzáadott értéküket. Ezen belül a mezőgazdaság teljesítménye 4,3 százalékkal, az iparé 2,7 százalékkal emelkedett ebben az időszakban.

A gazdaságkutatók közül Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója Az MTI-nek elmondta: a fejlett gazdaságok szerkezetének megfelel, hogy a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke az iparénál gyorsabban növekszik, ám hozzátette: a gazdaságkutatók későbbre várták ezt a trendváltást.

Hegedűs Miklós szerint a GDP-növekedés az év egészében akár 4 százalék alá is kerülhet.

Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója szerint a gazdaságélénkítő csomag révén elérhető, hogy a GDP az idén valamivel 4 százalék fölötti ütemben nőjön.