Idén 20 milliárdért vásárolunk csokoládét

Vágólapra másolva!
A szeletes csokoládék forgalma 3 százalékkal nőtt, míg a táblás csokoládéké 5 százalékkal csökkent az év első nyolc hónapjában, éves összevetésben - áll a GfK Piackutató Intézet legújabb felmérésében. Valószínű, hogy idén Magyarországon mintegy 20 milliárd forintért adnak el csokoládét.
Vágólapra másolva!

Idén az első félévben a háztartások 4263 tonna szeletes és 2847 tonna táblás csokoládét vásároltak, összesen 5,6, illetve 3,6 milliárd forintért - áll az intézet közleményében. Mivel a kereslet az utolsó negyedévben várhatóan ugrásszerűen bővül, elképzelhető, hogy a csokoládé-piac értéke az idén meghaladja a 20 milliárd forintot a tavalyi 18,8 milliárd forint után.

Az étkezési szokásokat feltérképező első, 1989-es felmérés adatai szerint mindössze a felnőtt lakosság 42 százaléka fogyasztott különösen szívesen csokoládét, addig idén ez az arány 60 százalékosra növekedett. A fogyasztás heti gyakorisága azonban nem változott: átlagosan heti 1,2 alkalommal fogyasztunk csokoládét csakúgy, mint tizenkét évvel ezelőtt.

A nők és a férfiak aránya közel azonos a csokoládét különösen kedvelők körében, míg a fiatalok sokkal jobban szeretik a csokoládét, mint az idősek: a 15-19 évesek 81 százaléka szereti a csokoládét, de a 60 évesnél idősebbeknél ez az arány fele ekkora.

Az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élők az átlagosnál kevésbé, a magasabb jövedelműek viszont jobban kedvelik a csokoládét.

Az ország egyes vidékei között nincs eltérés, de településnagyság szerint már különböznek a csokoládé kedveltségét mérő adatok: a kisebb településeken élők alacsonyabb, a nagyobb településeken élők magasabb arányban kedvelik a csokoládét.

Különböző édességek kedveltsége(százalékban)

Termék

1989

1997

2001

Csokoládé

42

56

60

Sütemények és torták

53

65

71

Kekszek és rágcsálnivalók

48

58

63

Fagylalt

45

55

56

Jégkrém

Nincs adat

51

51

(Forrás: GfK)

A háztartások csokoládé-fogyasztásának változása (százalékban)

Termék

Mennyiségben

Értékben

Szeletes csokoládé

+ 3

+ 7

Táblás csokoládé

- 5

- 1

(Forrás: GfK)

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GfK