100 milliárd dollár gazdaságélénkítésre

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kormánya a terrortámadások után mintegy 90-125 milliárd dollárt költ a gazdaság élénkítésére és a megingott fogyasztói bizalom helyreállítására. Bush elnök a legnagyobb amerikai vállalatok vezetői előtt ismét ígéretet tett az állami beavatkozásra, aminek nyomán jelentősen emelkedtek szerdán a tőzsdeindexek - közölte a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az amerikai gazdaság annyira erős legyen, amennyire csak lehet - mondta George W. Bush amerikai elnök, amikor a legnagyobb vállalatok - többek között a Goldman Sach, a J. P. Morgan, az American Express é az AT&T - vezetőivel találkozott. A bejelentés nyomán szerdán szárnyaltak az értékpapírpiacok: a Nasdaq 5,9 százalékkal, a Dowe Jones iparági index pedig 1,9 százalékkal erősödött.

A Bloomberg emlékeztet: az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben mindössze 0,3 százalékkal bővült éves összevetésben, és a hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a terrorakciók miatt a harmadik negyedévben már szűkülni fog.

A készülő gazdaságélénkítő csomagról egyelőre élénk vita folyik, de annyit már tudni lehet, hogy tárgyalnak a vállalatok minimáladójának eltörléséről, lehetővé szeretnék tenni az üzleti befektetések gyorsabb értékcsökkenését, és élénkítenék a keresletet is.

A csomagterv mintegy 50-75 milliárd dolláros kiadást és bevétel-kiesést jelent az amerikai büdzsé számára. A szeptember 11-ei terrortámadások óta 40-50 milliárd dollárt pumpáltak a gazdaságba.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Gazdaság a terrortámadás után
(az Üzleti Negyed cikkei)