A New York-i kár 105 milliárd dollár

Vágólapra másolva!
Az eddigi legpontosabb, a városi számvevő hivatal által készített becslés szerint a szeptember 11-i terrortámadás New Yorknak okozott kára eléri a 105 milliárd dollárt. A kár egy részét a következő két évben realizálja a város.
Vágólapra másolva!

A World Trade Center (WTC) ikerépületeibe kormányzott, 6 000 ember életét kioltó két személyszállítógép által okozott kár összege 60 milliárd dollár. Ez az összeg az elpusztult épületek értékéből és az áldozatok halála miatti adókiesésből, valamint az elmaradó gazdasági tevékenység kárából tevődik össze. A Pentagon ötszögletű épületében okozott kár további 1,3 milliárd dollárra növeli az összeget.

A New York-i Számvevő Hivatal hivatalos becslése szerint 21 milliárd dollárra rúg a 2002. június 30-án végződő pénzügyi évben az elmaradó üzleti tevékenység kárösszege. A New York-i tőzsde (NYSE), a Nasdaq és az Amerikai tőzsde (ASE) négy napos szünete további 7,5 milliárd dolláros mínuszt eredményezett a Wall Street cégeinek.

New York hoteljei, éttermei és színházainak becsült kárösszege 2 milliárd dollár. A New York-i kis- és nagykereskedők 1,7 milliárd dollárt, a biztosítótársaságok 1,3 milliárd dollárt vesztettek azzal együtt, hogy a biztosítások mindössze egyharmadát fedezik a károknak (37 milliárd dollár).

A terrortámadás következtében a városban várhatóan 115,300 munkahely szűnik meg. Ezt a romeltakarítás, építkezés és a megerősített biztonság miatt szükséges új munkahelyek részben lefedik. A terrortámadás áldozatainak halála miatti adókiesés a következő 18 hónapban 1 és 3 milliárd dollár közé tehető.

Gyakorlati költségek is felmerülnek. Az újjáépítés és javítás költségeinek becsült összege 9,4 milliárd dollár. Ez a metrók ($4 milliárd), telefon és más elektromos rendszer ($3 milliárd), és a kikötő veszteségeit ($2,4 milliárd) tartalmazza. Az áldozatok által a jövőben nem elvégzett munka dollárban kifejezve 11 milliárdot tesz ki.

A takarítási költségek 1milliárd dollárba fognak kerülni, az egyéb vonatkozó költségek 6 milliárd dollárba. A város további 7 milliárd dollárt utalt a rendőrségnek, a tűzoltóságnak és az egészségügynek, hogy a megrongálódott kocsikat pótolják.

A terrortámadás okozta trauma jó pár New York-it megviselt. Ezek kezelési költsége 3 milliárd dollár.

A terrortámadás következtében felmerülő költségek:

A WTC újjáépítése

6,7 milliárd dollár

Egyéb megrongált épületek javítása

5,3 milliárd dollár

Kár az ingóságokban (kocsi, berendezés, PC-k)

12 milliárd dollár

Az áldozatok halála miatti adókiesés

11 milliárd dollár

/forrás: New York-i Számvevő Hivatal/

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

New York város honlapja