Zuhanó FIAT eladások

Vágólapra másolva!
A FIAT autógyár csoport az év végéig 100 ezer autóval kevesebbet ad el a tervezettnél, s előreláthatóan az idei működésiprofit- és adósságcsökkentési előirányzatait sem tudja teljesíteni.
Vágólapra másolva!

Korábban a FIAT a tavalyi 854 millió euró után az idei évre 1,1 milliárd eurós működési nyereséget várt, és azt remélte, hogy a csoport adósságait az év végéig 3,5 milliárd euróra sikerül csökkenteni az egy évvel korábbi 6,5 milliárd euróról. Az új kilátásokkal kapcsolatban egyelőre nem közöltek adatokat. Szeptemberben az Olaszországban piacvezető cég piaci részesedése 36 százalékról 33-ra csökkent.

A piac élénkülését jövőre várják, és a jövő éve nézve bizakodnak a növekedési kilátásokban és a nyereségben minden részlegnél. A cég tiszteletbeli elnöke, Giovanni Agnelli pénteken, egy családi vállalkozásokról rendezett szemináriumon azt mondta, hogy a termelés visszaesése állások megszüntetésére is kényszeríti a Fiatot. Mindenesetre sürgette a jelenlegi vállalatvezetést, hogy amennyire csak lehetséges, próbálja megvédeni a céget a politikai és a gazdasági bizonytalanságoktól.

Agnelli a jelenlegi körülményeket az 1973-as válsággal vetette össze, amikor a közel-keleti helyzet, az akkori arab-izraeli háború miatt volt "nehéz autót eladni".

(MTI)

Ajánlat: