Partnerei magára hagyják a Bin Laden-vállalatot 

Vágólapra másolva!
A szeptember 11-i terrorakciók óta Oszama Bin Laden családjának vállalat-birodalma, a korábban megingathatatlan tekintélyű Saudi Binladin Group nehéz időszakot él át. A vállalat külföldi partnerei sorra hagyják el a közösen alapított vegyesvállalatokat, de a kitartók is felülvizsgálják kapcsolataikat.
Vágólapra másolva!

A Bin Laden-birodalom korábban tiszteletreméltó nevét "eltérítették" - nyilatkozta a Boston Sunday Globe-nak Abdullah Mohammed Binladin, Oszama bin Laden féltestvére. A Bin Laden család tagjai közül ő adott először interjút a szeptember 11-i terrorakciók óta - írja a BBC.

Bár nincs egyértelmű kapcsolat a Saudi Binladen Group és a terroristavezér között, mégis a cég néhány kiemelkedő üzleti partnere kilépett a közösen alapított vegyesvállalatokból.

A család 1994-ben tagadta ki Oszamát, és Binladin szerint - aki egyébként szándékosan a tradicionális helyesírással írja nevét - semmiféle kapcsolatot nem ápol Oszama bin Ladennel. A 90-es évek elején még megpróbálták jobb belátásra téríteni, ám ennek sikertelenségét követően, vonakodva bár, de egyhangúlag kitagadták a renitens fivért.

A Saudi Binladen csoport királyi privilégiumokkal működik, és gyakorlatilag az összes számottevő építési vállalkozásban érdekelt Szaud-Arábiában, s bár folyamatosan tevékenysége kiterjesztésére törekszik világszerte, a szeptemberi tragédia miatt a cég fő tevékenysége valószínűleg továbbra is az arab királyság területére korlátozódik.

A cég alapítója. Mohammed Bin-Awad Binladin tervezte és építette az 50-es években a Szaud-Arábiát átszelő al-Hada utat, amelyen a zarándokok egész Mekkáig juthattak. Ennek hatására a vállalat elnyerte Feiszal király bizalmát, aki a mekkai és a medinai mecsetek újjáépítését is a Binladin csoportra bízta.

Mohammed 1967-es halálát követően a vállalat feletti ellenőrzés elsőszülött fiára, Salemre szállt, majd annak 1998-as repülőbalesetét követően másik fia, Bakr vette át a cég vezetését.

A Binladin-birodalom építette egyébként a múlt évben átadott rijadi Faisaliah Center felhőkarcolót, valamint restaurálta a jeruzsálemi Al-Aqsa mecsetet, az iszlám harmadik legszentebb helyét. Az Öböl-háború idején pedig amerikai katonai létesítményeket épített Szaud-Arábiában. Szakértők szerint végső soron ez vezetett a család és Oszama végleges szakításához.

Néhány kisebb üzlet sikertelensége ellenére, a Binladin csoport nemzetközi partnerei közül vannak akik kitartanak a vállalat mellett, bár néhányuk bejelentette, hogy felülvizsgálja a kapcsolatokat.

A holland ABN Amro bank - amely 40 százalékos tulajdonnal rendelkezik egy, a vállalattal hét évtizedes kapcsolatot ápoló szaudi bankban - bejelentette, hogy nem találtak bizonyítékot a cég és Oszama Bin Laden közötti kapcsolatokra. Amennyiben azonban bizonyítékokat találnak, nem haboznak meghozni a szükséges döntést - közölte a pénzintézet szóvivője.

Néhány cég azonban nem meri kockáztatni, hogy hírnevén esetleg csorba essen. A Binladin csoportnak banki szolgáltatásokat nyújtó amerikai Citigroup, vagy a brit Cadbury Schweppes már két héttel a támadások után bejelentették, hogy szigorúan felülvizsgálják kapcsolataikat a szaudi céggel, és készek teljesen megszüntetni azokat.

(Üzleti Negyed)

Korábban: