Megélénkült a lakásbiztosítások piaca

Vágólapra másolva!
A magyar háztartások mindössze negyven százaléka köt lakására biztosítást. Pedig az emberek nagy részének az otthona a legnagyobb vagyona. Ha valaki biztosítani szeretné családi házát, lakását, célszerű alaposan áttanulmányoznia a társaságok ajánlatát.
Vágólapra másolva!

Az épület és az ingóságok biztosítása minden cégnél hasonlóan működik. A biztosítók nagy részénél a vízkár-, az üveg- vagy a felelősségbiztosítás csak kiegészítő biztosítás formájában létezik. Vízkár esetén a tönkrement ingóságokat és az épület helyreállítási költségeit is megfizetik. A mezőgazdasági tevékenységre vonatkozó kiegészítő biztosítás pedig az állatokra, gépekre, a magtárakra és a terményekre is vonatkozik.

Számos biztosítótársaság idegenkedik a műértékek, így például az értékes festmények, antik bútorok, szobrok biztosításától. A veszélyeztetett övezetekben, azaz a kriminalisztikai statisztikák élén álló körzetekben sokan másként kalkulálják ki a biztosítás díját. Jellemzően kiemelt területnek minősítik a nyaralóövezeteket, mint például a Dunakanyart vagy a Velencei-tó és a Balaton környékét.

A biztosítótársaságok gondolkodására, üzleti filozófiájára jellemző a lakásbiztosítások felépítése, a díjkalkuláció módja és a biztosítható káresemények köre. Társaságuk kompozit (összetett) biztosítást kínál, melyben épület, ingóság és műérték szerepel - mondta el Monojlovits Attila, az OTP-Garancia vagyon- és felelősségbiztosítási igazgatója. A biztosító tűz és kiegészítő hatásai, elemi kár, csőtörés és betörés esetén fizet. A lakásbiztosításokat hatalmas mennyiségben kötik, ezért célszerű előre megírt formanyomtatvánnyal dolgozni.

A Generali csomagjellegű biztosításokat kínál, melyek mindegyike tartalmazza a legalapvetőbb kockázatokat - mondta Hajas Gábor, a Generali-Providencia Biztosító Rt. lakásbiztosítási csoportjának vezetője. Hozzátette: a biztosításoknál az egyik legfontosabb szempont az ár, de nem tartja szerencsésnek, ha alapvető kockázatok kimaradnak a szerződésből. A csomagbiztosítások ügyintézése egyszerűbb és gyorsabb. A biztosítási díj kiszámításánál a Generali-Providencia az épület és az ingóságok értékét veszi alapul. A kockázatcsomag alapján előre meghatározott szorzókkal számítják ki a végleges díjakat. A védelmi szint betöréses lopás esetén meghatározza a kárérték felső határát, a legalacsonyabb védelmi szintnél a cég csak másfél millió forintig téríti meg az okozott kárt, míg megfelelő védelem esetén akár 50 millió forintig fizet a károsultnak. A lakás elhelyezkedése szintén befolyásolja a biztosítás díját. A társaság három kategóriát alkotott. Budapest önálló csoportot alkot, megkülönböztetik még a megyeszékhelyeket és Budapest vonzáskörzetét, a harmadik csoportot az egyéb települések adják. A bonyolultabb csomagok tartalmaznak magánemberi felelősségbiztosítást és balesetbiztosítást is, a legegyszerűbb módozat csak a balesetbiztosítást foglalja magában.

Egyes szakértők máshonnan közelítik meg a kérdést. Monojlovits Attila szerint például minél egyszerűbb egy biztosítási forma, annál több félreértés adódhat, mivel átlagos kárértékkel és kockázattal kell számolni. Ebből adódóan értékesebb, de alulbiztosított lakások esetében gyakran nem térítik meg az okozott kárt. Hozzátette: az alulbiztosított lakások mindig problémát jelentenek, ezért nem a legolcsóbb ár kialakítása a legfontosabb szempont. A biztosítónak a káresemény bekövetkezte, és a kifizetések után is szembe kell tudnia nézni az ügyfelekkel.

Az internetes jelenlét minden biztosító számára fontos, egyre többen készítik el lakásbiztosításuk elektronikus változatát. A változásokat azonban különbözőképpen értékelik. Csodálója vagyok az internetnek, munkám során naponta használom számítógépem, de a biztosítás bizalmi üzlet, személyes kontaktus nélkül nem működik - mondta Monojlovits Attila.

Hozzátette: a folyamatok leegyszerűsíthetők, de ez egy kétélű fegyver, nem kizárt, hogy visszacsap. Ugyanakkor a szakértő szerint is szükség van internetes jelenlétre, az internet a jövő, de alaposan kidolgozott, részletes információkra van szükség, hogy az ügyfelek megfelelően tudjanak dönteni.

Az ÁB-Aegon külön lakásbiztosítási formát dolgozott ki internetes és akciós, levélben visszaküldhető szerződések megkötésére. Szurgyi Nándor, az ÁB-Egon lakásbiztosítási csoportjának vezetője elmondta, egy már meglévő biztosítás leegyszerűsítésével alkották meg az internetes biztosítás feltételrendszerét. A honlapon csupán a biztosítani kívánt lakás területét kell megadni. A biztosításokat négyzetmétertől függően sorolják be az előre megadott sávokba, a díjak megállapítása is ez alapján történik. Egyre jelentősebb az interneten és az úgy nevezett direct sale (levelén keresztüli) szerződéskötések száma. A postai akciók során csak egy adott időszakban jelentkeznek a kuncsaftok, míg az internetes "ügyfélszolgálat" a nap huszonnégy órájában nyitva áll, a csoportvezető a két új kapcsolatfelvételi csatorna kapcsán több ezer megkötött szerződésről beszélt. Az internetes lakásbiztosítás legfőbb erényeként az ügyintézés gyorsaságát és egyszerűségét emelte ki.

Az ÁB-Egon távlati tervei között szerepel a napi ügyintézés interneten és telefonon keresztüli lebonyolításának bevezetése. Természetesen az üzletkötőkkel és az irodákkal továbbra is mód lesz személyes kapcsolat kialakítására. A szakértő társaival egyetértésben hangsúlyozta: a biztosítási szakma a bizalmon alapul.

Szeptember közepétől köthető lakásbiztosítás a Generali Providencia Biztosító honlapján. Az interneten a cég mindhárom csomagja megrendelhető, az egyetlen különbség a lakás területének 200 négyzetméterben meghatározott felső határa, és az általános ingóságok 7 millió forintos korlátja. Jelenleg nincs internetes ügyintézés, a kárbejelentés, a lemondás és a szerződés esetleges módosítása csak telefonon keresztül vagy személyesen intézhető.

Egyelőre internetes fizetésre sincsen lehetőség. A Generali-Providencia munkatársai elmondták: a szolgáltatás leginkább piacfelmérési célokat szolgál, a fejlesztések megtérülésére a cég csak középtávon számít.

Kollányi Bence

(Népszava)

Ajánlat:

Biztosítás
(az Üzleti Negyed rovata)