Mérséklődik a mezőgazdasági termelői árak növekedése

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak augusztusban 8,4 százalékkal, az első nyolc hónapban pedig 12,8 százalékkal nőttek éves összevetésben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első nyolc hónapjában a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői árszintje 5,6 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké pedig 23,7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.
Vágólapra másolva!

A hivatal jelentése emlékeztet: a mezőgazdasági termelői árak január és július között 15 százalékkal, júliusban 9 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban. Tavaly augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 24,8 százalékkal, az első nyolc hónapban 20,6 százalékkal drágultak 1999 azonos időszakához képest.

A visszafogott értékesítések hatására augusztusban a gabonafélék 12,4 százalékkal olcsóbban keltek el, mint 2000 augusztusában, és az év első nyolc hónapjának árszínvonala is csak 5,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. Az első nyolc hónapban az átlagosnál nagyobb mértékben a kukorica felvásárlási ára emelkedett, ezzel szemben a búzáé 12-, a takarmányrépáé pedig 17 százalékkal csökkent.

Ebben az időszakban a zöldségfélékért 5 százalékkal fizettek kevesebbet a termelőknek, míg a gyümölcsök termelői ára mintegy 20 százalékkal csökkent. A hüvelyes termények árszínvonala viszont duplájára nőtt.

A vágóállatok közül a vágósertés termelői ára emelkedett leginkább, a tavalyi első nyolc hónaphoz képest 51 százalékkal. A vágóbaromfiért a vizsgált időszakban 23 százalékkal kaptak többet a termelők, mint egy évvel korábban.

(MTI)

Ajánlat:

KSH