Az OPEC a háború végét várja

Vágólapra másolva!
A napi kitermelési kvóta 700 ezer és 1 millió hordó közötti csökkentését fontolgatja a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) - adott hírt a Reuters egy Öböl menti iparági forrás szavairól. Az OPEC-olajok referenciaára a héten tovább esett, de a keddi értesülésre a határidős Brent már felfelé indult.
Vágólapra másolva!

A meg nem nevezett forrás szerint a kartell tagállamainak szakminiszterei között már folynak a konzultációk, de az időzítésről még nincs megegyezés. Egyesek már a napokban időszerűnek érzik a csökkentést, míg mások kivárnának az Afganisztán elleni amerikai légi hadjárat végéig.

Az árfolyamok eróziója miatt az OPEC az idén eddig háromszor (legutóbb szeptember elejétől 1 millió hordóval) csökkentette névleges napi kvótáját, amely jelenleg 23,2 millió hordó. A csoport szeptember végi miniszteri értekezletén nem módosította a kvótát, de már akkor jelezte, hogy ha szükséges, a következő kvótacsökkentés több is lehet az ármechanizmus által lehetővé tett 500 ezer hordónál.

A kartell ármechanizmusa szerint napi 500 ezer hordóval lehet csökkenteni az összkvótát, ha az OPEC-olajok átlagára tíz egymást követő munkanapon hordónként 22 dollár alatt van. Ez már a múlt jegyzési hét végén teljesült: a kartell hétfői bejelentése szerint a pénteki jegyzési napon 20,09 dollár volt a hét olajféleségből képzett kosár átlagára a csütörtöki 19,91 dollár után, s aznap már a 10. egymást követő munkanapon járt az intervenciós alsó küszöb alatt a referenciakosár átlagára.

Az OPEC keddi közlése szerint ezen a héten is folytatódott az áresés: hétfőn már csak 19,75 dollár volt a referenciaár, vagyis immár a 11. napja volt az alsó sávhatár alatt. Ali Rodriguez, az OPEC főtitkára azonban hétfőn még azt mondta: a kartell egyelőre nem lépteti életbe árkövető kitermelési mechanizmusát, mert bármiféle termelési döntés előtt meg akarja várni az afganisztáni katonai beavatkozás olajpiaci árhatásait.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC

Korábban: