A KLM nagy légitársaságok szövetségét keresi

Vágólapra másolva!
A brit vagy a francia állami légitársasággal kötne szövetséget a holland KLM - közölte a társaság pénzügyi igazgatója. A British Airways vagy az Air France azért lenne kedvezőbb partner a Lufthansánál, mert a német céggel történő egyesülést az uniós szabályozások várhatóan megakadályoznák. A KLM-nek - sok társához hasonlóan - az amerikai terrorakciók által okozott iparági válság túlélése miatt van szüksége egy erős szövetségesre.
Vágólapra másolva!

A holland királyi légitársaság, a KLM arra számít, hogy az európai légiközlekedési iparág az amerikai terrorakciók hatására hamarosan három nagy cég által vezetett szövetségbe tömörül - közölte a német Boersen Zeitungnak adott interjújában Rob Ruijter, a KLM pénzügyi igazgatója.

Ruijter elmondta, hogy a KLM elsősorban a British Airways-zel vagy az Air France-szal kötne szövetséget, mert a harmadik lehetőségként felmerülő Lufthansa esetében az uniós hatóságok valószínűleg meggátolnának egy ilyen szövetséget - írja a BBC.

Leo van Wijk, a KLM vezérigazgatója a múlt héten még tagadta, hogy a társaság tárgyalna az említett cégek valamelyikével. Mindenki a túlélésért küzd, és kevés lehetőség kínálkozik az együttműködésről való tárgyalásokra - mondta az igazgató.

A holland légitársaság - európai versenytársaihoz hasonlóan - járatainak csökkentését és 2500 főt érintő leépítést jelentett be, az Amerikát ért terrortámadások nyomán. A KLM egyébként már tett kísérletet egy szövetség létrehozására a British Airways légitársasággal, de a tárgyalások ez év szeptemberében zátonyra futottak.

Ruijter közölte, hogy a tárgyalások egyelőre egyik nagy társasággal sem kezdődtek el, de célzott rá, hogy hamarosan megkezdődnek. Az igazgató szerint a Lufthansa megfelelő partner lenne egy esetleges szorosabb kapcsolat létesítésére, azonban a német légitársasággal történő egyesülést az uniós szabályozások ellehetetlenítenék. Ezért a KLM-nek más erős társasággal kell szövetkezni, nem pedig több kis és közepes cégből álló szövetség létrehozásán kell fáradoznia, mint tette azt néhány évvel ezelőtt - mondta.

Nem akarjuk a Swissair hibáit megismételni - zárta mondandóját a pénzügyi igazgató.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KLM

Korábban:

Önállóan csak a LOT lehet sikeres a régióban
(2001. október 11.)

Az EU-ban csak 4-5 légitársaságnak lehet hely
(2001. október 10.)