Jövedelmező gyermekmunka

Vágólapra másolva!
Peruban, Bolíviában és Ecuadorban összesen mintegy 150 ezer gyermek végez az egészségre súlyos fenyegetést jelentő munkát aranybányákban és aranymosókban, siralmas életkörülmények között - tudható meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerdán nyilvánosságra hozott közleményéből.
Vágólapra másolva!

A három országban mintegy 400 ezer ember él arany kitermeléséből, a létfeltételek minimumát is alig biztosító vidékeken. A bányák egy része 4000 méteres tengerszint feletti magasságban nyílik. Dél-Peruban például legkevesebb 6000 aranybányász dolgozik a fagyhatár fölött.

A hatéves gyerekek az aranymosókban kapnak munkát, a nyolcévesek már követ törnek és higannyal vonják ki a kőzetből az aranyat. A tizenkét évesekkel már a tárnákban dolgoztatnak, csákányozva fejtik a kőzetet, és robbantásokat készítenek elő. A gyerekek anyja eközben a legkisebbekkel együtt a korábbi robbantások törmelékét válogatja, és az abban lévő aranymorzsákat mossa ki.

Ezeken a munkahelyeken átlagosan 15 gramm aranyat nyernek ki 1 tonna kőzet felaprózása és átmosása útján. Az aranyért a közvetítők a piaci ár negyedét fizetik a munkásoknak. Az aranymosók - gyerekek és felnőttek egyaránt - munkaszerződés nélkül dolgoznak, ami számos visszaélést tesz lehetővé velük szemben alkalmazóik számára - jelentette továbbá az ILO.

(MTI)

Ajánlat: