A kabinet 7,5 milliárdot költ az OTP-hiteltartozások rendezésére

Vágólapra másolva!
A kormány és az OTP mintegy 29 ezer hátrányos helyzetű család 1989 előtt és 1989 és 1993 között felvett lakáshitel-hátralékának törlesztését segíti - derült ki Harrach Péter szociális és családügyi miniszter szavaiból a kabinet pénteki ülését követő tájékoztatón. Az állam a korábbi támogatásokkal együtt 7,5 milliárd forintot fordít a programra.
Vágólapra másolva!

A családügyi miniszter közölte: a törlesztés 40 százalékát - összesen mintegy 7 milliárd forintot - az érintettek fizetik, az állam az eddigi költségvetési támogatással együtt 7,5 milliárd forintot fordít a programra, míg az OTP-nek 4 milliárd forintjába kerül a tartozások rendezése. A támogatás igénybevételének feltételeiről szóló tájékoztatás szerint az adósoknak az általuk választott futamidőn belül, de legfeljebb öt, illetve tíz éven belül kell megfizetniük a támogatás összegével csökkentett hiteltartozásukat.

A miniszter elmondta, hogy az 1989 előtti, illetve az 1989 és 1993 közötti hitellel rendelkezők közül 55 ezer család kapott átütemezési ajánlatot a szociális tárcától és az OTP-től; az értesítettek közül 29 ezren fogadták azt el.

Harrach Péter hangsúlyozta, hogy a hátralékkezelési program csak az önhibájukon kívül szociálisan hátrányos helyzetbe került családoknak kíván segítséget nyújtani. Elmondta, hogy a kérelmet benyújtók 80 százalékának a jövedelme nem éri el a nyugdíjminimumot, és több mint felénél a hitelfelvétel óta a családi élethelyzetben következett be olyan változás, ami megnehezítette a törlesztő részletek rendszeres fizetését.

A miniszter beszámolt arról, hogy a hitellel érintett ingatlanok általában hárommillió forint alattiak, és többségük az észak-magyarországi és az alföldi régióban található.

(MTI)