Milliárdok szociális bérlakásépítésre

Vágólapra másolva!
Újabb, csaknem 6,3 milliárd forintnyi központi pénz jut bérlakásépítésre az önkormányzatok és az egyházak számára. A támogatással 1229 új bérlakás épülhet szerte az országban. Tavaly júliusától összesen 24,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást fordítottak erre a célra, melyből több mint 5400 otthont alakíthatnak ki. A becslések szerint azonban legalább 28-30 ezer család igényelné a bérlakást.
Vágólapra másolva!

Újabb 6,287 milliárd forint állami támogatást nyújt a Gazdasági Minisztérium az önkormányzatoknak és az egyházaknak bérlakások, nyugdíjasházak, idősek otthona és garzonházak felépítésére. Az állami támogatású bérlakásprogramból 66 pályázó jutott pénzhez. Ennek felhasználásával 1229 ingatlannal bővül a bérlakásállomány. A támogatáshoz a pályázók több mint 2 milliárd forintnyi saját erőt biztosítanak, azaz az átlagos önrész mértéke meghaladja a költségek 30 százalékát.

A kilencvenes évek végén a bérlakások száma mindössze 7 százaléka volt a hazai lakásállománynak. Az Európai Unió tagországaiban viszont 30-40 százalék ez az arány - tájékoztatta a Népszavát Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Hozzáfűzte: a későbbiekben is számolni kell azzal a társadalmi réteggel, akik nem lesznek képesek önálló tulajdonú lakáshoz jutni. Az igénylőkről nem kötelező nyilvántartást vezetniük a helyhatóságoknak, ám egyes felmérések 28-30 ezerre becsülik a szociális bérleményre szoruló családok számát.

Az októberi miniszteri döntés összegével együtt tavaly és idén már 24,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el az építtető helyhatóságok és egyházak. Ebből az összegből több mint 5400 bérlakással gyarapodik az önkormányzatok és az egyházak kezelésében lévő lakásállomány.

A Gazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az új miniszteri döntés nyomán kialakítandó otthonoknak több mint 80 százalékát a szociális szempontok szerint kívánják bérbe adni. Eszerint az 1229 lakás csaknem 35 százalékát a rászoruló családoknak ítélik, 18 százaléka fiatalok, hallgatók lakhatását biztosítja, 24 százaléka idősek otthonaként funkcionál, 9 százaléka pedig nyugdíjasotthonként működik majd. További 172 lakást költségelven adnak bérbe.

A szakemberek szerint a nyugdíjasok elhelyezését célzó pályázatok aránya számottevően emelkedett. A támogatás mintegy 20 százalékát az egyházak kapták meg. A Széchenyi-terv nyomán február 1-jétől kaphatnak pénzt az egyházak nyugdíjasház vagy idősek otthona létesítésére. Az önkormányzati bérlakások állami támogatására múlt év július 1-jétől van lehetőség. Azóta 5448 lakás felépítését, megvásárlását, kialakítását hagyta jóvá a gazdasági miniszter az állami támogatás révén. A 24,2 milliárd forintból 2861 szociális bérlakás, 1477 költségelvű bérlemény, valamint 299 fiatalok részére épült garzonlakással 470 idősek otthonával és 341 nyugdíjaslakással gyarapodtak a helyhatóságok és az egyházak. A pályázatok segítségével döntően egy, másfél, illetve kétszobás lakásokat építenek vagy alakítanak ki.

Nagyon fontos lépést tettünk meg, és az igények visszaigazolták a szándékot - értékelte Hegedűs Éva helyettes államtitkár az elmúlt tizenöt hónapot. Eddig egyetlen pályázatot sem kellett pénzhiány miatt visszautasítani. Idén vélhetően további több milliárd forintot fordíthatnak erre a célra. A pénz folyósítása a munkálatok befejezését követően történik, és a további garancia arra, hogy a támogatás megfelelő helyre kerüljön, az elidegenítési tilalom bejegyzése és a GM jelzáloga.

A bérlakás-építési program pályázatán nyert 102,6 millió forintnyi hozzájárulással rakták le a közelmúltban egy 23 lakásos garzonház alapkövét Kiskunfélegyházán. A városban több százan várnak szociális bérleményre. Budapest XIII. kerületében újabb, 67 lakásos bérház épül 632 millió forintból, melyhez 200 milliót nyertek központi forrásból. Az angyalföldi helyhatóság bérlakásállománya egyébként 8 ezerre csökkent az utóbbi néhány évben, noha korábban 60 ezer bérleménnyel rendelkeztek. A szegedi helyhatóság 380 millió forintot nyert 41 szociális bérlakás és ugyanennyi ifjúsági garzon építésére. Az építkezések várhatóan jövő év végére fejeződnek be.

(Népszava)