Újabb 39 terror-számlát zároltak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a terrorizmust támogató csoportok elleni fellépés jegyében újabb 39 természetes és jogi személy pénzalapjait fagyasztották be. A befagyasztott számlák száma ezzel 66-ra növekedett. A 39 számlából hat jogi személy és 33 magánszemély.
Vágólapra másolva!

A határozat péntek reggel 8 órakor léptette életben Paul O`Neill amerikai pénzügyminiszter Washingtonban. A pénzügyminiszter Colin Powell külügyminiszterrel együtt értesítette az amerikai pénzintézeteket, hogy zárolják ők is a névsoron szereplők pénzalapjait. O`Neil elmondta, hogy csütörtökig 62 ország fagyasztotta be számlákat, és további 102 készül a nemzetközi terrorizmusellenes akcióban részt venni.

Hasonló intézkedést hoztak a hatóságok Nagy-Britanniában is. A szigetországban 38, magánszemélyhez vagy szervezethez tartozó számlát zároltak, a számlatulajdonosok ugyanis lehetséges, hogy kapcsolatot tartanak fenn a terrorizmussal. Hat szervezet és 32 magánszemély számlájáról van szó (melyekből nyolc az amerikai listán is szerepel). Az osztrák kormány ugyancsak keresi a terrorizmust támogató, gyanús számlákat, de ott eddig mindössze egy számla került zár alá.

O`Neil elmondta: az eddigi erőfeszítések és számla-befagyasztások következtében 24 millió dollárt "vettek ki" a tálib kormányzat, Oszama Bin Laden és az al-Kaida kezei közül.

(Üzleti Negyed)

Korábban: