<P class="MsoNormal">Nem a belső, hanem a külső körülmények döntenek

Vágólapra másolva!
A Széchenyi plusz gazdaságélénkítő csomag a kormány várakozásai alapján jövőre 1,5-2 százalékos GDP-növekményt eredményez, ezzel ellensúlyozva a világgazdaság globális megtorpanását - jelentette ki Stumpf István egy csütörtöki üzleti vacsorán. A szakértők véleménye megoszlik ennek az ösztönzési gazdaságpolitikának a megítélésében. A Magyar Hírlap által megkérdezettek - szemben a miniszterrel - arra nem hajlottak, hogy megjósolják: mennyit lendíthet a GDP-n a kormány csomagja.
Vágólapra másolva!

A Széchenyi terv kibővítéseként megjelenő, 200 milliárd forintos többletberuházást generáló csomag a lakásépítések serkentésével 1 százalékkal, a gyorsforgalmiút-hálózatot érintő beruházások előrehozatalával 0,5 százalékkal, az idegenforgalmat érintő intézkedésekkel pedig 0,2-0,3 százalékkal növelheti a bruttó hazai összterméket - mondta a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter. Szerinte a stabil magyar gazdaság növekedése így még a szeptemberi terrortámadások miatt viharos világgazdasági körülmények között is fenntarthatja az európai uniós gazdasági növekedés kétszeresét.

A lap által megkérdezett elemzők szerint viszont a jelenlegi világpolitikai és gazdasági helyzetben nehéz megjósolni az állami ösztönző intézkedések valós hatását. Nem lehet pontosan tudni, hogy az afganisztáni háború meddig fog tartani, így azt sem lehet felmérni, mikor jöhet felélénkülés a recesszió szélén lévő világgazdaságban.

A kancelláriaminiszter kijelentése a szovjet, voluntarista tervgazdálkodásra emlékeztet - vélekedik Csillag István, a Pénzügykutató Rt. kutatója. Az újabb csomag nem veszi figyelembe ugyanis a piaci folyamatokat. A lakáshitelkamatok csökkentése például a kereslet élénkülésével jár. Ha a lakásvásárlók hitelpozíciója javul, akkor többet is hajlandók fizetni az ingatlanért, az pedig az ingatlanárak emelkedésével jár. Emellett az intézkedés hatása a lakásépítések esetében legkorábban 1,5 év múlva jelentkezhet. Jelenleg ugyanis ennyi időt vesz igénybe egy lakás építése az elhatározástól a megvalósításig. Ehhez hasonlóan az autópálya-építéseknél is csak a jövőben lehet hatása az intézkedésnek, ahol a nyomvonal kijelölése, a telkek kisajátítása, a tervezés miatt úgy 30 hónap után kezdhetnek dolgozni a munkagépek. Tehát a gyors gazdaságösztönzés erősen kétséges - vélekedik a Pénzügykutató közgazdásza. Ráadásul a 200 milliárd forintot megmozgató csomag forrása sem tisztázott - tette hozzá Csillag István.

Csúcs László kisgazda parlamenti képviselő, ismert közgazdasági szakember szerint a csomag legaggályosabb pontja az idegenforgalmat érintő intézkedések hatása. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a szeptember 11-ei események miatt visszaesett az idegenforgalom. Nemcsak a turizmus, de a konferenciautazások is csökkentek. Belső intézkedésekkel a külső körülményeket nem lehet befolyásolni - vélekedett. A csomag többi elemével azonban egyetért, tehát nem veti el alapjában a gazdaságélénkítő állami lépések gondolatát.

Köves András, a Kopint-Datorg vezérigazgató-helyettese azt mondta: - Az anticiklikus gazdaságpolitika nem kifogásolható, ha azt a célt szolgálja, hogy a gazdasági növekedés lassulását fékezze, s nem ütközik más gazdaságpolitikai elvekkel. A kérdés az, hogy az ilyesfajta ösztönzésnek mikor milyen távon lehet eredménye. A Kopint-Datorg vezető szakembere itt maga is az útépítések elhúzódására utalt, mondván: az is gátja lehet az ösztönzésnek, hogy nem lehet korlátlanul gyorsítani az útépítéseket. Eddig sem azért nem építettek elég autópályát, mert a szándék vagy a pénz hiányzott, hanem azért, mert nem volt elég kapacitás. Kérdéses, hogy milyen ütemben lehet ezt növelni. A Kopint-Datorg egyebekben fenntartja véleményét, hogy az idén is és jövőre is tartható a gazdasági növekedés 4 százakék körüli üteme, ha a nemzetközi környezet kedvezően alakul, tehát nem folytatódik a visszaesés. Ebben az esetben újra gyorsabban nőhet az oly fontos export, amely megalapozhatja a hazai gazdasági növekedés magasabb ütemének fenntartását. Ha viszont az export rosszul alakul, akkor önmagában a belső kereslet erősítésére alapozni a növekedést azzal a veszéllyel fenyeget, hogy felborulhat a külső egyensúly - figyelmeztet Köves András.

Molnár Sándor

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pályázatok
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Elfogadták a Széchenyi Pluszt
(2001. október 10.)