Vágólapra másolva!
Magyarország is szerepelni fog, mint negatív példa az Európai Unió által várhatóan kedden elfogadandó, a pénzmosásellenes intézkedésekről szóló dokumentumban - állítja a Reuters uniós forrásokra hivatkozva. A Fülöp-szigeteket és Naurut pedig kemény gazdasági büntetésekkel kívánja megfenyegetni az unió, amennyiben nem hajlandók bekapcsolódni a törvénytelen pénzmozgások elleni harcba.
Vágólapra másolva!

Az amerikai terrortámadásokat követő pénzmosás elleni intézkedések keretén belül egy olyan dokumentum kiadására készülnek kedden az uniós pénz-, bel- és igazságügy-miniszterek, amelyben szankciókkal fenyegetik meg az együttműködésre nem hajlandó országokat, felszólítják a jelölt államokat, hogy vegyék át a piszkos pénzek forgalmának megakadályozására elfogadott uniós jogszabályokat, és néven neveznek több olyan országot, amelynek gyakorlatával elégedetlenek. A Reuters értesülései szerint Magyarország - amely szerepel a pénzmosás ellen létrehozott nemzetközi pénzügyi akciócsoport (FATF) feketelistáján - külön említésre kerül a szövegben, amely azonban időt ad számára, hogy bizonyítsa elkötelezettségét a megfelelő jogszabályok elfogadása iránt. Az unió ugyanis szigorúan meg kívánja követelni minden jelölt országtól, hogy teljes mértékben vegye át a pénzmosásellenes jogszabályokat. A szöveg ugyanakkor kritikával illeti majd Izraelt, Egyiptomot, Nigériát, Indonéziát, Oroszországot és Ukrajnát is, amelyek szintén szerepelnek az FATF lajstromán.

Gazdasági büntetéssel kívánják ugyanakkor fenyegetni a Fülöp-szigeteket és Naurut. A fenyítésre szánt eszközök között szerepel, hogy megtiltsák a bankoknak fiókok létrehozását a két országban, és hogy egy olyan rendszert hozzanak létre, amely folyamatosan ellenőrzi a két szigettel folytatott összes pénzügyi átutalást. Egy kis haladékot kapnak azonban arra, hogy elfogadják a nemzetközi normáknak megfelelő törvényeket, mielőtt a szankciók életbe lépnének. A két apró csendes-óceáni sziget, amely szintén rajta van az FATF feketelistáján, az elmúlt időszakban már elfogadott több pénzmosásellenes jogszabályt, de az FATF szerint még további intézkedésekre van szükség.

Közben kompromisszum született az Európai Parlamenttel a Miniszterek Tanácsa között, hogy a jogi tanácsadásra nem vonatkozik az ügyvédi titoktartás kötelezettsége olyan esetekben, amikor az ügyvéd maga is részt vett pénzmosási ügyletekben vagy ha tudta, hogy ügyfele ilyen célból kér tőle tanácsot. Leszavazták viszont azt a megfogalmazást, amely akkor is kötelezővé tette volna az ügyvédeknek, hogy lépjenek érintkezésbe a hatóságokkal, ha úgymond "okuk van feltételezni" a pénzmosási szándékot.

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)