Az üzleti turizmus csökkent leginkább

Vágólapra másolva!
Elsősorban az ötcsillagos luxusszállodák és az autókölcsönző cégek szenvedték meg Magyarországon az amerikai terrortámadás turisztikai következményeit. Néhány bizakodó szakember szerint azonban nyugati és távol-keleti országokból jelenleg könnyen hazánkba csábíthatóak a turisták.
Vágólapra másolva!

Csaknem 12 millió márkás forgalomkiesést szenvedtek el a budapesti ötcsillagos szállodák az Egyesült Államokat ért szeptemberi terrortámadást követő időszakban. Ennek magyarázata, hogy a legmagasabb kategóriájú szállodákat érinti a legérzékenyebben tengerentúli, fizetőképesebb turisták távolmaradása - indokolta a számokat Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség alelnöke. Az év végig további lemondások, valamint a rendelésállomány növekedésének visszaesése várható - nyilatkozta korábban Wolff Péter, a szövetség elnöke.

Jelentős károkról számolt be dr. Galla Gábor, a Danubius Szállodaüzemeltető és Szolgáltató Rt. értékesítési vezetője is. Ezek a veszteségek összvállalati szinten jól kezelhetők. Az amerikai események magyarországi következményeit a cég 24 szállodája közül igazából négy érzékelte: a Hilton, a Béke, a Hotel Margitsziget és a Helia. Ezekben a szállodákban általában amerikai üzletemberek vendégeskednek, és a szeptember 11-i események után többen mondták le foglalásukat. Szeptember óta azonban folyamatosan csökken a lemondások száma, és új megrendelések is folyamatosan érkeznek.

A repülőjegy-eladások csak kismértékben csökkentek, koránt sincs szó drámai visszaesésről - mondta Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők szövetségének elnöke. Amerikába szóló repülőjegyekből ugyan kevesebbet értékesítenek, de az Európán belüli utazások száma nem változott jelentősen.

Ősszel kisebb a forgalom, de az idei adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak. A szakértő a terrortámadás "előnyeként" említette, hogy több olyan konferenciamegrendelés is befutott, amelyeket iszlám országokba terveztek, de a kialakult helyzet miatt inkább nálunk rendezik meg a találkozókat. Az autókölcsönző cégek forgalma is jelentős mértékben visszaesett. Az utóbbi másfél hónapban 20 százalékkal csökkentek, a Magyar Autókölcsönzők Szövetségéhez tartozó 26 tagszervezet megrendelései - mondta Kozák József, a szövetség elnöke.

A szeptember 11-i terrortámadást megelőző még 10 százalékos növekedésre számítottak. Eszerint a várakozásokhoz képest 30 százalékos a csökkenés. Az autókölcsönzők forgalma jelentősen függ az idegenforgalomtól, így a repülőtereken átmenőétől. De nem csak külföldről érkezőknek, hanem belföldi cégeknek is szolgáltatnak, ahonnan szintén csökkent a megrendelések száma.

A számok ellenére optimistán látja a helyzetet Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium turisztikáért felelős helyettes államtitkára, szerinte nem kell attól tartani, hogy válságban kerül az idegenforgalom. A turizmust csak rövid időre befolyásolhatja a konfliktus - hangsúlyozta. Magyarország szerencsés helyzetben van, ha jól reagál és időben lép, akár kedvező pozícióba is kerülhet.

(Népszava)