Lehangoló IBM és Intel-eredmények

Vágólapra másolva!
A fejlett technológiai ipar két irányadó vállalata, az IBM és az Intel kiábrándító harmadik negyedéves eredményeket tett közzé az amerikai tőzsdezárás után: az Intel profitja 77 százalékkal, az IBM-é 20 százalékkal zuhant éves összevetésben. A vállalatok azt is közölték, hogy a visszaesés még nem érte el mélypontját.
Vágólapra másolva!

Az Intel árbevétele a harmadik negyedévben 25 százalékkal 6,55 milliárd dollárra csökkent éves összevetésben, míg nyeresége 77 százalékkal, 655 millió dollárra esett vissza.

Az IBM bevétele a harmadik negyedévben 20,4 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 21,7 milliárdról. Elemzők előzetesen 20,87 milliárdos forgalomra számítottak. A vállalat nyeresége egy év alatt 20 százalékkal, 1,6 milliárd dollárra csökkent.

Az elsőszámú lapkagyártó, az Intel azt is közölte, hogy a negyedik negyedévi értékesítés minden bizonnyal elmarad az elemzők által várt 6,8 milliárd dollártól. A gyenge eredményeket és a romló várakozásokat az általános gazdasági gyengélkedéssel és a fogyasztói bizalom csökkenésével magyarázták. Az IBM számok nélkül csak annyit közölt, hogy a mikroelektronikai cikkek, elsősorban a memórialapkák értékesítése még nem érte el a mélypontot, és fellendülésre csak hosszú távon lehet számítani.

A két vállalat nem közvetlen versenytársa egymásnak: az IBM erősen szakosított, fejlett lapkákat, illetve nagy számítógépekbe való lapkákat gyárt, az Intel pedig a személyi számítógép-ipar fő szállítója.

(MTI)

Ajánlat:

IBM

Intel