A PSZ az aránytalan fizetések ellen

Vágólapra másolva!
Népi kezdeményezéssel szeretné elérni a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a minimálbér emelése miatt 2002. január 1-jétől a közalkalmazottak körében kialakuló extrém fizetési aránytalanságokról tárgyaljon az Országgyűlés. A szervezet szerint jövőre a közalkalmazottak jelentős része 50 ezer forintos illetményt kap, s alig lesz különbség ebben szférában egy takarító és egy egyetemet végzett gazdasági vezető fizetése között.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés tárgyaljon a minimálbérhez igazodó és a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos közalkalmazotti illetményrendszerről - áll azon az aláírásgyűjtő íven, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nyújtott be szerdán az Országos Választási Bizottsághoz. A PSZ a mintegy 800 ezer közalkalmazott érdekében indítja a népi kezdeményezést - hangsúlyozta Borbáth Gábor, a szervezet főtitkára, a minimálbér-emelés ugyanis a teljes közalkalmazotti körben súlyos aránytalanságokat idéz elő.

A szolgálati idő és az iskolai végzettség alapján meghatározott közalkalmazotti bértábla 2002. január elsejétől tulajdonképpen értelmét veszti, a fizetési kategóriák közel fele ugyanis a megemelt minimálbérnek felel meg - mondta Borbáth Gábor. - Ez olyan extrém eseteket idézhet elő - tette hozzá -, hogy egyazon iskola takarítójának és a több millió forint felett rendelkező, pénzügyi főiskolát vagy közgazdasági egyetemet végzett gazdasági vezetőjének a fizetése között mindössze bruttó 2600 forint lesz a különbség.

A jogszabályok szerint ha az OVB hitelesíti az aláírásgyűjtő íveket, és az ezt követő 60 nap alatt 50 ezer aláírást sikerül összegyűjteni, a parlamentnek három hónapon belül - az időközben lezajló választásoktól függetlenül - napirendre kell tűznie a témát. Mint Árok Antal titkár elmondta, ennyi aláírást valószínűleg maga a PSZ is össze tud gyűjteni, de mivel minden közalkalmazottat érint a kérdés, számítanak más szervezetek csatlakozására is.

A téma a Parlament tegnapi ülésén is szóba került, a minimálbér-emeléssel jelentkező fizetési aránytalanságokat a szocialista Lamperth Mónika is szóvá tette. Varga Mihály pénzügyminiszter röviden annyit válaszolt: a jelenlegi kormány ne csak beszélt a bérek emeléséről, hanem cselekedett is, így az idei év első hónapjában a bruttó keresetek 17 százalékkal, a nettó keresetek több mint 15 százalékkal emelkedtek, a reálkeresetet pedig 4,6 százalékkal.

A teljes képhez tartozik, hogy a költségvetési intézmények nagy részét fenntartó önkormányzatok a közalkalmazotti bértáblában meghatározott minimális fizetéseknél többet is adhatnának a közintézményekben dolgozóknak. A települések többsége azonban ezt nem tudja megtenni, sőt sok helyütt az 50 ezer forintos minimálbérre való átállás is gondot jelent - közölte Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. A TÖOSZ vezetői is úgy gondolják, hogy átfogó bérrendezésre lenne szükség a közalkalmazotti területen, amelyhez az önkormányzatoknak kiegészítő támogatást kell kapniuk.

Ismét arról van szó - tette hozzá Zongor Gábor, hogy egy önmagában helyes kormányzati lépés következményei az önkormányzatok nyakába zúdulnak, és a feszültségek a településeken jelentkeznek.

(Magyar Hírlap)