Idén nem változik a kenyér ára

Vágólapra másolva!
Az olcsóbb gabona- és lisztárak lehetővé teszik, hogy a minimálbér emelése és az infláció ellenére ebben az évben ne növekedjenek a sütőipari árak. A hazai gabona- és kukoricatermelők továbbra is a kormányzat segítségére várnak, hogy mérsékelhessék veszteségeiket. A szakmai szervezetek még mindig nem kaptak választ a mezőgazdasági tárcától arra a kérdésükre, milyen lépésekre számíthatnak a túltermelési válság enyhítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Ebben az évben már nem drágulnak a sütőipari termékek, a minimálbér és az energiaárak emelése, valamint az infláció ellenére sem. Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója a Népszava kérdésére válaszolva elmondta, hiába az étkezésigabona-túltermelés, az olcsóbb alapanyag, a termelői költségek nem csökkentek. Az alacsony gabonafelvásárlási és lisztár csupán arra elegendő, hogy idén már ne dráguljanak a sütőipari termékek.

Az igazgató megemlítette, a liszt ára a sütőipari termékek költségeinek mindössze 30-33 százalékát teszi ki. Idén július 1-jétől az energiaárak 12 százalékkal növekedtek, a minimálbér pedig 40 ezer forintra módosult. Ennek járulékos költségei és az infláció szintén a sütőipari ágazat nyereségességét rontották. Különösen a minimálbér emelése érintette súlyosan a szakmát, hiszen a sütőiparban dolgozók 53 százalékát érintette. Werli elmondta, a jövőre bejelentett 50 ezer forintos minimálbér a jelenleginél is nagyobb gondot okoz majd a sütőiparban, hiszen a foglalkoztatottak 60-70 százalékát érinti a változás. Az infláció, az energiaárak, a víz-, csatorna-, fűtési díjak várható emelkedése miatt a termelői árak 15-16 százalékkal kúszhatnak magasabbra 2002-ben. Azt ma még nehéz lenne megjósolni, hogy ez milyen mértékben jelentkezik a későbbiekben a kiskereskedelmi árakban. A sütőipar általában követő árakkal dolgozik, tehát előbb érzi meg a költségek növekedését és csak azután érvényesítheti azt különböző mértékben az árakban.

A pékeknek jó, de a termelőknek rossz hír, hogy a kukorica és az étkezési gabona ára a jelek szerint egyelőre a minimálbérrel és az inflációval ellentétben nem emelkedik. A gazdáknak a kukorica tonnáján csak a forint erősödése miatt kétezer forint a ráfizetésük. Az Országos Gabona Terméktanács elnöke a héten levélben kérte a mezőgazdasági tárcát, közölje, milyen intézkedéseket terveznek a kukoricapiac szabályozására. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak az étkezési búza és a takarmánykukorica intervenciós árairól kiadott rendeletei nem egyértelműek. Sok helyen a gazdák úgy értelmezték a rendeletet, hogy az állam az intervenciós ár alsó értékén, tonnánként 18 ezer forintért átveszi a kukoricájukat - mondta Kovács Béla, az Országos Gabona Terméktanács titkára. Erre az adott alapot, hogy a jogszabály szerint ha a piaci ár az intervenciós ár alatt marad 15 napig, az állam beavatkozhat. Igaz, még a tonnánként 18 ezer forintos fölvásárlási árral is veszteséget könyvelhetnek el a gazdák, hiszen költségeik összességében tonnánként elérik a 22 ezer forintot is. A titkár hozzátette, az ország területén a kukorica 30-40 százalékát betakarították, ám a termelők egy része a bizonytalanság miatt állva hagyta a termést. Az idő sürget, minél tovább marad a földeken a takarmánynak való, annál nagyobb a valószínűsége a minőség romlásának.

Uhercsák András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtanácsadója a Népszavának azt nyilatkozta, a szervezet már szeptemberben letette javaslatait a tárca asztalára. A várhatóan 7 millió tonnás termésből a hazai szükségletek fölötti 2-2,5 millió tonna kukoricát kellene fölvásárolni, mivel a környező országokban is viszonylag jó termés volt, az export lehetőségei nagyon beszűkültek. Pontosabban piac még csak lenne, de a vevők dömpingárat kínálnak a kukoricáért. Mindez 30-40 milliárd forintot igényelne. A főtanácsadó úgy vélte, ha az agrártárca időben elfogadja ajánlásukat, erre a célra elegendő lett volna 8-10 milliárd forint is. Ha az állam beavatkozna, most sem lenne szükség a teljes összeg fölhasználására, mert a szakember becslése szerint 500-800 ezer tonna kukorica fölvásárlása már megemelné annyira az árakat, hogy fölöslegessé válna az intervenciós beavatkozás. Uhercsák figyelmeztetett, ha a kormányzat nem dob mentőövet a gazdáknak, a veszteségek miatt képtelenek lesznek megfelelően megalapozni a jövő évi termést. Ilyentájt már jelentős területeken földben a vetés, most sokan nem tudták megvásárolni a műtrágyát, a fémzáras minőségi vetőmagot, s az üzemanyagot a gépekbe.

Bihari Tamás

(Népszava)

Ajánlat:

Árak
(az Üzleti Negyed rovata)