Hollandia felé kacsingat a British Airways

Vágólapra másolva!
Szövetségi viszony kialakításán fáradozik - immár nem első ízben - a British Airways a holland KLM-mel. Amennyiben sikerülne partnerségre lépniük, az a Malévet is érintené közvetve, hiszen a magyar légitársaság néhány napja állapodott meg laza szövetségről a Holland Királyi Légitársasággal.
Vágólapra másolva!

A British Airways (BA) légitársaság ismét kereskedelmi szövetség létrehozásán munkálkodik a holland KLM légitársasággal (mely a Malév együttműködő partnere lett a közelmúltban) - jelentette a távirati iroda. A brit légiközelkedési vállalat szeretné költségeit csökkenteni az együttműködéssel, s ezzel elejét venni annak is, hogy további elbocsátásokat kelljen végrehajtania - közölte az angol sajtóra hivatkozva a Dow Jones hírügynökség.

Más források szerint a BA nemcsak a KLM "kegyét" keresi, hanem más társaságokét is. A KLM-mel azonban már korábban felvetődött egy egyesülés gondolata, ennek újramelegítése szerepelhet a BA elképzelései között. A BA első számú embere szerint az európai légitársaságok helyzetét gyorsan konszolidálni kell, de valószínű, hogy végül három nagy nemzetközi társasága marad a kontinensnek, ellentétben a mostani 15-tel. A BA egyébként az American Airlinesszal is keresi a szövetségesi kapcsolatot, az viszont épp a KLM-mel való együttműködését nehezítheti meg. Ennek fő oka, hogy a hollandok jelenleg az amerikai Northwesttel állnak szövetségi kapcsolatban.

Rod Eddington, a BA vezérigazgatója a BBC-nek adott interjújában közölte: nem arra várnak, hogy a kormány megmentse őket, hanem versenyképességüket szeretnék bebizonyítani.
Amennyiben a British Airways és a KLM partneri szövetségre lépne, az közvetve a Malévet is érintené, hiszen a hollandokkal néhány napja lépett laza kapcsolatra a magyar légitársaság.

A Malévvel létrejövő lazább partnerség azt jelenti, hogy közös törzsutas-nyilvántartása lesz a magyar légitársaságnak a csoporttal, és közösen használnak ki egyéb repülőtéri és földi kiszolgálási lehetőséget is, melyek a költségek csökkentéséhez járulhatnak hozzá. Jelenleg a Malév és a KLM naponta két-két közös, úgynevezett code share járatot üzemeltet Budapest és Amszterdam között, de szó van arról, hogy igény esetén további járatot, járatokat is beállíthatnak a két város között.

Jelenleg arról sincsen szó, hogy a KLM résztulajdont szerezzen a magyar légitársaságban, ami a hollandok stratégiai terveiben egyébként sem szerepel.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

British Airways