Kényszerhelyzetben a Bertelsmann

2002.03.19. 10:30

A világ egyik legnagyobb médiumvállalata, a Bertelsmann nehéz helyzetbe került: valamelyik leányvállalata meg kell, hogy váljon egyik magyarországi érdekeltségétől. A Bertelsmann-leányok egyike ennek értelmében vagy a Népszabadságból, vagy az RTL Klub televízióból távozik. Hogy melyik lesz az, arról a güterslohi székhelyen még nem döntöttek.

A Bertelsmann cégen belül az RTL Group 49 százalékban tulajdonolja a magyar RTL Klub televíziót. A család másik tagja, a Gruner&Jahr lapkiadó viszont a részvények többségével, 68 százalékkal rendelkezik a Népszabadságban - adta hírül a Der Spiegel.

A német lap felelevenítette a magyar médiafelügyelet augusztusi döntését, amelynek értelmében a Bertelsmann kénytelen lett volna túladni 180 napon belül az egyik részesedéséről. A döntés után konszenzusos megoldásokat ígért a cég, de ezek nem teljesültek.

A Bertelsmann család mindkét tagja erősen ragaszkodik a megszerzett befolyásban. A hamburgi Gruner&Jahr meglátása szerint a helyzetet az indukálta, hogy az anyacég tavasszal az RTL csoport többségi részvényese lett. Kézenfekvő tehát, hogy a magyar média-felügyeletnek az RTL Grouppal kell tárgyalásokat folytatnia.

A cég székhelyén, Güterslohban úgy látják, hogy az RTL Klub van jobb helyzetben, a kereskedelmi média növekedési kilátásai a jobbak. A tévéállomásnak alig három év kellett ahhoz, hogy nyereséget termeljen, ráadásul tavaly jelentősen növelte nézettségét és ezzel reklámbevételeit is.

A Népszabadságnak viszont jelképes értéket tulajdonítanak Hamburgban, ugyanis a Gruner&Jahr ebben az újságban szerzett külföldi részesedést először (még 1990-ben). A részesedést az évek során még növelte is. Nem csoda hát, ha a kiadó politikai kérdésnek is tekinti a Népszabadság egy részének birtoklását.

A médiavállalat forgalma a június végén befejeződött pénzügyi évben 21 százalékkal 20,04 milliárd euróra, nettó profitja pedig 44 százalékkal, 968 millió euróra nőtt a nagy összegű beruházások és az aránytalanul nagynak minősített adóteher ellenére. A bevételt jelentősen növelte az AOL Europa és a MadiaWays vállalati részesedések eladása.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bertelsmann

RTL Group

Korábban:

A Bertelsmann teljesen felvásárolja az RTL-t
(2001. július 30.)

Átszervez és leépít a Bertelsmann
(2001. június 5.)