Kérdőjelek a HP-Compaq fúzió kapcsán

2002.02.01. 8:12

A Hewlett-Packard és a Compaq összeolvadásával átrendeződhetne a számítástechnikai piac. Szakértők szerint azonban a két vállalat együttműködése segít ugyan a költségek csökkentésében, de egyáltalán nem biztos, hogy a mamutcég piaci részesedése növekedni fog a jövőben. A fúzióhoz szükség van még a versenyfelügyelet engedélyére, valamint a cégek tulajdonosainak hozzájárulására. A tőzsdei reakciókat nézve azonban a részvényesek meggyőzése sem tűnik egyszerűnek.

A Hewlett-Packard (HP) és a Compaq egyesülése alapjaiban tér el a korábbi fúzióktól. A világgazdasági fellendülés idején ugyanis erős, stabil vállalatok olvadtak össze piaci részesedésük növelésének érdekében. Ezúttal azonban a két nagyvállat vezetői a nagyszabású stratégiai tervek mellett jelentős költségcsökkentéseket is szeretnének együtt elérni. Az új HP-nek, ha valóban utol akarja érni a személyi számítógépek területén piacvezető Dellt és a stabil, minőségi szolgáltatásokat nyújtó IBM-et, egyszerre kellene árháborúba bocsátkoznia, ugyanakkor többet kellene áldoznia kutatásra és fejlesztésre. És ez nem tűnik egyszerűnek.

Ráadásul a számítógéppiac mai állapota sem kedvez a cégóriás stratégiájának. A PC-piac ugyanis mind keményebbnek bizonyul. A korábbi évek 15 százalékos növekedéséhez képest ugyanis az idei év harmadik negyedévében 13,7 százalékkal kevesebb személyi számítógépet (PC) adtak el világszerte - áll az IDC piackutató társaság legfrissebb jelentésében. Aligha meglepő tehát, hogy a két vállalat vezetősége éppen a keresletcsökkenést és a lendületet vesztett információs technológiai beruházásokat nevezte meg az egyesülés okaként. A nagyobb vállalati működési előnyöktől várják ugyanis a növekedés fenntartását és a költségek drasztikus visszaszorítását. Az átalakulások már jóval az egyesülés bejelentése előtt megkezdődtek. A HP 89 százalékos profitcsökkenést jelentett be, júliusban pedig hatezer állás megszüntetését irányozta elő a negyedik negyedévre, valamint felkérték az alkalmazottakat egy 10 százalékos, átmeneti fizetéscsökkentés elfogadására.

A Compaq a második negyedévi rossz eredménye miatt úgy döntött, hogy az IBM mintájára átszervezéseket hajt végre: a gyártásnál nagyobb haszonkulcsú szolgáltatások arányát összes bevételében 30 százalékra akarja növelni a második negyedévi 23 százalékról. Emellett a Compaq is ötezer alkalmazott elbocsátását tervezi.

A HP és a Compaq egyesülése azonban várhatóan kétszer anynyi elbocsátást eredményez majd, mint azt korábban gondolták - állítják a befektetők. A Compaq felvásárlása és a csökkenő kereslet egyre inkább arra kényszeríti a két társaságot, hogy összesen 30 ezer alkalmazottjától váljon meg.

A szeptember 3-án aláírt megállapodás szerint a Compaq tulajdonosai részvényeik után 0,6325 újonnan kibocsátott HP-papírt kapnak. Az új HP éves összforgalma a tavalyi számok alapján elérheti a 90 milliárd dollárt, ezzel megközelíthetnék a nagy rivális, az IBM bevételeit. A Compaq eddig a világ második legjelentősebb számítógépgyártója volt a Dell Computers mögött, az egyesüléssel azonban könnyen behozhatja lemaradását. Szakértők szerint azonban a fúzió önmagában nem állítja meg az árverseny győztesének kikiáltott Dell olcsó számítógépeinek előretörését.

Az egyesülés tervezett időpontja 2002 első negyedéve. A fúziót addig azonban a két cég tulajdonosainak és a versenyfelügyeleteknek is jóvá kell még hagyniuk. A részvénytulajdonosok közül viszont többen elégedetlenek. A New York-i központú Matrix Asset Advisors, a HP és a Compaq egyik legnagyobb részvényese a két cég igazgatótanácsnak elküldött levelében kérte a testületeket, hogy vizsgálják felül tervezett egyesülését. A Matrix befektetési igazgatója szerint az egyesült vállalat részvényei más technológiai papíroknál gyengébben szerepelhetnek, jelentős kockázatot okozva a tulajdonosoknak.

A New York-i tőzsde hasonlóképp reagált a bejelentésre, mindkét vállalat részvényei zuhanni kezdtek. A papírok azóta ismét megközelítették a szeptember eleji értéküket, de bizalomról és lelkesedésről még nincs szó.

Az egyesülés bizonytalansága az ügyfeleket és a potenciális vásárlókat is elgondolkodtatja. Ugyanis nem lehet tudni, hogy a Compaq márkanév megmarad-e a jövőben. A Népszava információi szerint ez még nem dőlt el, a két vállalat egyelőre a piac reakcióit figyeli, és csak később dönt arról, hogy milyen termékeket tartsanak meg az új cég kínálatában. A szakemberek szerint inkább a Compaq ügyfeleinek van okuk tartani a fúziótól, hiszen a Hewlett-Packard az erősebb fél.

A Hewlett-Packard átszervezi nyomtatógyártását

A Hewlett-Packard Európából Ázsiába helyezi át termékei egy részének gyártását - írta a Népszabadság. A HP közleményben cáfolta a megjelent hírt, hangsúlyozta: nem kíván kivonulni Magyarországról, elkötelezte magát az itteni piac mellett. A társaság tintasugaras nyomtatóihoz Magyarországon négy cég állít elő alkatrészeket: a Pannonplast szombathelyi gyára, a Flextronics több üzeme, valamint a spanyol érdekeltségű Mondragon budapesti és az amerikai érdekeltségű SCI tatabányai gyára. Azóta az érintett cégek közül a Pannonplast Műanyagipari Rt. bejelentette: a HP várhatóan jövő áprilisig gyártat alkatrészeket nyomtatóihoz szombathelyi üzemükben. A négy magyarországi beszállító HP-termékek gyártásából származó együttes árbevétele körülbelül három-négy milliárd forint évente.

Kollányi Bence

(Népszava)

Korábban:

A Hewlett-Packard marad Magyarországon
(2001. október 18)

Egy fő észvényes is ellenzi a HP-Compaq fúziót
(2001. október 16

A Hewlett-Packard megvásárolja a Compaq-ot
(2001. szeptember 4.)


2001. október 24. 08:38