Növekvő kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjában 5,6 százalékkal, ezen belül augusztusban 5,1 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbi szintet - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szombati gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi forgalom ez év augusztusában 485,4 milliárd forintot tett ki, ami folyó áron számolva 11,2 százalékkal, változatlan áron pedig 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A szezonálisan kiigazított volumenindex 3,7 százalékkal volt magasabb augusztusban a júliusi mértéknél.

Az év első hét hónapjában 5,7 százalékkal, ezen belül júliusban 5,6 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások a bázisidőszakhoz képest. Tavaly augusztusban a volumennövekedés 6 százalék volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az egész évben kiemelkedő dinamikát mutató gépjármű- és járműalkatrész kiskereskedelem növekedése az előző hónapokban mért 16-23 százalék közötti szinthez képest augusztusban 13,5 százalékra mérséklődött. A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelem eladásai, amelyek az év első felében főként a magas üzemanyag-árak miatt visszafogottabbak voltak, a megindult árcsökkenésnek is köszönhetően júliusban és augusztusban 4, illetve 3 százalékkal haladták mag az egy évvel korábbi értékesítési szintet.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem forgalma az idei év első nyolc hónapjában 4,1 százalékkal, augusztusban pedig 3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában mért adatoknál. A vegyes termékkörű, nagy alapterületű üzletek - hiper- és szupermarketek - forgalma az átlagosnál gyorsabban, az élelmiszer szaküzletek eladásai pedig az átlagosnál szerényebb ütemben emelkedtek.

A textil-, ruházati és cipőkereskedelem változatlan áron számított értékesítése az első nyolc hónapban átlagosan 1,8 százalékkal, augusztusban pedig 3,4 százalékkal haladta meg a tavalyi időszakban mért szintet. A bútor-, a műszaki cikk és a vasáru kereskedelem első nyolc havi forgalma 2,3 százalékkal nőtt, ezen belül augusztusban a tavalyi szinten maradt.

A gyógyszer, a gyógyászati termékek, továbbá az illatszerek kiskereskedelmi eladásainak mennyisége az év első nyolc hónapjában 3,1 százalékkal emelkedett, augusztusban azonban a termékkör forgalma is csak a 2000-ben mért szintet érte el. Augusztusban tovább folytatódott az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának emelkedése, az egy évvel korábbi szinthez képest 13,3 százalékos volt a növekedés.

A nemzetközi összehasonlító adatok szerint a magyar kiskereskedelmi forgalom volumen-növekedése 2001-ben minden hónapban meghaladta az EU-országok átlagos növekedési ütemét. A legfrissebb adatok szerint 2001. júliusában az EU-országok átlagos kiskereskedelmi forgalombővülése 2,3 százalékos volt, Magyarországon júliusban ez a mérőszám 3,2 százalék, míg augusztusban 3,8 százalékos emelkedést mutatott az egy évvel korábbihoz képest.

(MTI)