Mégis bővülne az engedélyezett szerencsejátékok törvényi köre?

Vágólapra másolva!
Kompromisszumos megoldás születhet a szerencsejáték-törvény tervezett módosításával kapcsolatban a kormánypártok és a Pénzügyminisztérium szakértőinek mai egyeztetésén - tudta meg a Magyar Hírlap. A pártok többsége elutasítja az online rendszerű nyerőautomaták bevezetését, ám a körvonalazódó javaslat szerint a lóversenyeztetés és az internetes szerencsejátékok szabályait megszavaznák a képviselők.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel elutasítja a parlament az online rendszerű nyerőautomaták bevezetéséről szóló kormányjavaslatot a jövő heti szavazáson, ám a lóversenyeztetés engedélyezését és az internetes szerencsejátékok szigorítását megszavaznák a kormánypárti képviselők. A Magyar Hírlap információi szerint a Pénzügyminisztérium és a kormánypártok szakértői hétfőn egyeztetnek e kérdésben, s a körvonalazódó javaslat már kedden a költségvetési bizottság elé kerülne.

Mint arról a lap beszámolt, a kormány a zárszámadási törvény részeként kezdeményezte a szerencsejáték-törvény módosítását: e javaslat egy új szerencsejátékot, az online rendszerű nyerőgépek bevezetését is engedélyezte volna azzal a megszorítással, hogy erre csak a 3 milliárd forintos vagyoni biztosítékot bemutató cégek kaphattak volna engedélyt.

Ellenzéki és kormánypárti képviselők e kitétel miatt ellenzik a javaslatot, mivel így a nyerőautomata-piacról kiszorulnának a jelenleg zömében tőkeszegény kisvállalkozások. Emiatt a törvényjavaslat teljes eltörlését kezdeményezte a szocialista, szabaddemokrata és MIÉP-es képviselők mellett az MDF-es Font Sándor, illetve a legnagyobb kormánypárt frakcióvezető-helyettese, Rogán Antal is.

A Magyar Hírlap információi szerint a Fidesz elutasító javaslatának hátterében politikai megfontolások keresendők, hisz a zárszámadási törvény elfogadásához a kétfős, törékeny kormánypárti többségre figyelemmel a kormány szeretné begyűjteni a MIÉP szavazatait is. A MIÉP viszont elutasítja az új szerencsejátékok bevezetését, illetve azok "külföldi kézbe való átengedését". De ha ez a rész kikerül a javaslatból, az növeli a MIÉP támogató szavazatai megszerzésének esélyét - közölte Lentner Csaba MIÉP-es képviselő. A kormánynak azért létszükség a zárszámadási törvény elfogadása, mivel e törvény rendelkezik az idei - közel 300 milliárd forintra rúgó - államháztartási többletbevételek elosztásáról is.

A politikai megfontolásokat Rogán Antal cáfolta: a képviselő közleményében leszögezte, hogy "a Fidesz képviselőcsoportja két esztendővel ezelőtt, a szerencsejáték-törvény módosítása során úgy döntött, hogy Magyarországon a szerencsejátékok körének szűkítését és nem bővítését tartja indokoltnak. Ezzel szemben a kormány által benyújtott zárszámadási törvénytervezet a szerencsejátékok körét két új játékformával, az úgynevezett gyorsjátékkal és az online rendszerű hálózatba kötött pénznyerő automatákkal kívánja bővíteni. Ezért és nem másért javasoltam a szerencsejáték-törvény módosítására vonatkozó passzusok elhagyását a zárszámadási törvényjavaslatból"- hangsúlyozta a képviselő.

A körvonalazódó kompromisszum szerint ugyanakkor mégis bővülne az engedélyezhető szerencsejátékok köre. Ugyanis a kormánypárti képviselők támogatnák azt a kormányjavaslatot, amelyik az internetes szerencsejátékokat engedélyezné, feltéve, ha a szervezők ehhez megnyerik a felügyelet engedélyét. Ugyancsak számíthat a kormány a lóversenyeztetési szabályok megszavazására. A kormánypártok azért is támogatják ezt a javaslatot, mert a lóversenyszervező cég koncessziója idén lejár. Így e törvény módosítása nélkül januártól megszűnne a lóversenysport. Az erről szóló javaslatokat információnk szerint kormánypártok, illetve a PM képviselői a költségvetési bizottság elé terjesztik kedden, így azt a jövő héten már megszavazhatja a parlament.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Százmilliárdos szerencsejáték-piac
(2001. szeptember 7.)