Vágólapra másolva!
A magyarországi nagyvállalatok gazdasági várakozásait tükröző TOP-100 konjunktúra-index értéke 56 százalék, ami két százalékpontos csökkenést jelent szeptemberhez képest - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összefoglalójában. A kutatók szerint a cégek rövid távú helyzetmegítélésének romlása a mérséklődő világgazdasági konjunktúra következtében várható volt, mértéke azonban szerényebb lett a feltételezettnél.
Vágólapra másolva!

A felmérés adatai szerint a magyar gazdaság következő félévi kilátásait a nagyvállalatok 41 százaléka javulónak minősíti, míg a korábbi 14 százalékkal szemben októberben 26 százalékuk kis mértékű rosszabbodást vár; jelentős mértékű romlást 2 százalékuk vélelmez.

Saját vállalatának növekedését reméli a cégek vezető munkatársainak több mint fele, ezen belül jelentős javulást 5 százalékuk remél, de egyötödük visszaesést vár. Ez az arány megegyezik az egy hónappal ezelőttivel. A felmérés szerint saját helyzetük javulását termelésük bővítésén keresztül a cégek 47 százaléka tartja megvalósíthatónak. Ezen belül legtöbbjük, 83 százalékuk szerény mértékű, 5 százalék alatti növekedéssel, hat százalékuk ennél nagyobb, de 10 százalék alatti bővüléssel, valamivel több mint egytizedük pedig ezt meghaladó dinamikával számol a következő fél évben. Az előző hónapok tendenciájában fordulatot jelent, hogy októberben ismét emelkedett - a szeptemberi 46 százalékról 52 százalékra - azon vállalatok aránya, amelyek termelésük bővítését nem értékelik reális lehetőségként fél éven belül.

A belföldi kereslet élénkülését feltételezi a következő hat hónapban összességében a cégek 43 százaléka. Ezen belül jelentős élénkülést 5 százalékuk vélelmez, kismértékű pesszimizmus tapasztalható 16 százalékuknál, a cégek 41 százaléka pedig nem vár változást.

A külföldi kereslet megítélése szeptemberhez viszonyítva enyhén romlott. Legutóbb a vállalatok 30 százaléka jelzett kismértékű élénkülést, s 37 százaléka változatlan feltételeket. Visszaesést prognosztizált a cégek egyharmada az egy hónappal korábbi 16 százalékkal szemben. Most jelentős javulásra egyetlen vállalat sem számít, és a külföldi értékesítés kismértékű növekedését is mindössze 13 százalékuk feltételezi. A korábbi hónapokban optimista választ jelölt meg e kérdésre a cégek egyharmada. Az exportverseny éleződését várja rövidtávon a megkérdezettek 34 százaléka, ami a szeptemberinél 11 százalékkal magasabb arány.

Pénzügyi helyzetük változását kedvezőnek ítéli a vállalatok 27 százaléka, 54 százalékuk pedig a stabilitás fennmaradását prognosztizálta. Az év végi és év eleji kötelezően előírt befizetések teljesítése a megkérdezettek egyötödénél okozhat likviditási problémát.

A hétköznapi életben is tapasztalható felfokozott bizonytalanságérzés tükröződik a vállalatvezetők válaszaiban, amikor a gazdasági környezet várható változásait minősítik. Októberben jelentős mértékű rosszabbodást 3 százalékuk, kismértékű rosszabbodást 8 százalékuk feltételez. A cégek 38 százalékának válaszai szerint fél éven belül a jelenlegi helyzet fennmaradása várható.

A 2001. évi fogyasztói árak változásáról nyilatkozva a cégek 91 százaléka szerint a pénzromlás üteme nem éri el a 10 százalékot. Ezen belül kismértékben emelkedett, 40 százalékról 47 százalékra a 9,1-10,0 százalék közötti mértéket megjelölők aránya. Pesszimistább megközelítés a cégek 9 százalékánál tapasztalható, akik szerint a tavalyinál magasabb infláció bekövetkezése várható idén - derül ki a felmérésből.

Értékesítési árait az év hátralevő negyedében 9 százalékot el nem érő mértékben tervezi emelni a cégek 80 százaléka. Ezt meghaladó, de 10 százalék alatti emelést 6, ennél magasabbat 14 százalékuk kíván saját piacain érvényesíteni.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat