Jó negyedévet zárt a Volkswagen

Vágólapra másolva!
A német Volkswagen konszern az elemzői várakozásánál jobb eredményt ért el a harmadik negyedévben, és a gyengülő konjunktúra ellenére azt reméli, hogy teljesíti idei nyereségtervét. A cég Németországban ugyan kevesebb autót értékesített, de a külföldi eladások és az Audi növekvő népszerűsége ezt ellensúlyozta.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen kedden közölte: csoportszintű adózás előtti nyeresége a harmadik negyedévben 988 millió euró volt, ami 9,8 százalékos nyereség-növekedést jelent éves összevetésben. A vállalat nettó nyeresége 24 százalékkal 621 millió euróra nőtt, míg forgalma csak 0,6 százalékkal, 21,42 milliárd euróra bővült.

Az első kilenc hónapban az adózás előtti profit 2,5 milliárd euró volt, ami 13,6 százalékos éves növekedést jelent. Az értékesítésből származó bevétel 6,8 százalékkal, 68,2 milliárd euróra bővült; a vállalat-csoport 2 százalékkal több autót adott el, mint egy évvel korábban.

A cég közleménye szerint továbbra is nehéz fölbecsülni az amerikai támadások hatását a Volkswagen gazdálkodására. Ennek ellenére a vállalatnál valószínűnek tartják, hogy sikerül meghaladni a tavalyi értékesítést, mert a külföldi eladások ellensúlyozzák a németországi kereslet visszaesését. A Volkswagen csoport autóinak 20 százalékát adja el Németországban, ami az első háromnegyed évben 747 ezer kocsit jelentett; ez 4,3 százalékos csökkenés éves összevetésben.

Az Audik viszont egyre népszerűbbek: az év első kilenc hónapjában 10,7 százalékkal többet értékesítettek a leányvállalat által gyártott autókból, és a cég adózás előtti nyeresége 12 százalékkal, 700 millió euróra nőtt. Az Audi a Volkswagen-csoport nyereségének 30 százalékát adta.

(MTI)

Ajánlat:

Volkswagen