Jogviták forrása lehet a régi devizák megszűnése

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szerződések esetében a szerződések tető alá hozatala és a pénzügyi teljesítés több hónappal elválik egymástól, ezért az uniós ügyleteknél már most fel kell készülni a pénzcserére. A Külügyminisztérium a héten kiadott ajánlása szerint a megszűnő európai valuták helyett minden esetben célszerű eurót használni, mert a jövőre esedékes fizetéseknél jogvitákat indíthat el az átváltási árfolyam meghatározása az unión kívül működő kereskedelmi partnerekkel.
Vágólapra másolva!

Az uniós tagállamokban tevékenykedő kereskedelmi partnerekkel kötött üzleteknél elvileg semmilyen veszteség nem fenyegeti a megszűnő valutában szerződő partnert. Az Európai Tanács több rendeletben is foglalkozik ezzel a kérdéssel. A 974/98/EK Tanácsi rendelet 14. cikke szerint ha az alkalmazott "jogi eszközökben" (jogszabályok, határozatok, szerződések, bankjegyektől és érméktől eltérő fizetőeszközök stb.) az adott országok nemzeti devizájára történik utalás, azt a tanács 2866/98/EK és az 1478/2000/EK rendeleteiben rögzített átváltási arányok szerint meghatározott euróban kötött szerződésnek kell tekinteni. A 1103/97/EK Tanácsi rendeletben szabályozták az átváltásnál szükséges kerekítési szabályokat is. Bármilyen vita esetén közvetlenül lehet hivatkozni az áttérést szabályozó 974/98/EK Tanácsi rendeletre, mivel az minden tagországra kötelező érvényű.

Nem terjed ki viszont a rendelet hatálya azon külföldi partnerekre, amelyek nem EU-tagállamban működnek, holott gyakori, hogy a magyar szállítók velük is ma még forgalomban levő EU-tagdevizában, például német márkában szerződnek. Ebben az esetben tehát, ha később bármilyen vita merül föl a partnerek között, nem lehet sem közvetlenül alkalmazni az EK-rendeleteket, sem hivatkozni arra. Ezért - az esetleges nézeteltérések megelőzése érdekében - célszerű, hogy az ilyen devizákban megkötött szerződéseket a külföldi partnerrel egyetértésben a magyar vállalatok a rendeletben megadott rögzített átváltási arányok, illetve a vonatkozó EU-rendeletek alapján már most euróban kötött szerződésekre módosítsák.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)