Decemberben már emelt ellátást kapnak a nyugdíjasok 

Vágólapra másolva!
November második felében kapják kézhez a nyugdíjasok a januárig visszamenőleges, 1,7 százalékos kamatos nyugdíj-kiegészítést, a másfél százalékkal megemelt ellátást pedig decemberben folyósítják - tájékoztatott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) hétfői közleményében.
Vágólapra másolva!

A kamatot is tartalmazó különbözet összegét külön utalványon, november 15-én adják át kézbesítésre a Magyar Postának. A kifizetés a már megszokott ütemezés szerint történik.

A közlemény szerint decembertől másfél százalékkal emelkednek a 2001. január elseje előtt megállapított öregségi, szolgálati, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjak, valamint a baleseti járadékok összegei. Ugyanekkora mértékben nőnek a különböző hozzátartozói - özvegyi, szülői, baleseti - nyugdíjak, és emelkedik az árvaellátás és az átmeneti járadék összege is.

A nyugdíjakkal egyező módon emelkednek a nyugellátásokkal együtt folyósított, a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódó, valamint egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, illetve a semmissé nyilvánított elítélésekkel összefüggésben járó kiegészítések.

A havi 54 930 forintnál alacsonyabb összegű egészségkárosodási járadék is másfél százalékkal nő, de az ellátás az emeléssel együtt sem haladhatja meg a jelzett összeget.

A megszüntetett nyugdíj-kiegészítés helyébe lépett pótlék, valamint a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék összege ugyancsak másfél százalékkal lesz több decembertől.

Decembertől 8450 forintra emelkedik a vakok személyi járadéka, a rokkantsági járadék 300 forinttal, a házastársi pótlék 150 forinttal, a házastárs után járó jövedelempótlék pedig 100 forinttal lesz több.

A rendszeres szociális járadék emelése az életkortól függően eltérően alakul: a december 31-ig 62. életévüket betöltő férfiak és 52. évüket elérő nők ellátása 250 forinttal, az ennél fiatalabbaké 200 forinttal emelkedik a jövő hónaptól.

Akinek valamelyik ellátásra való jogosultsága november elseje előtt megszűnt, akkor a visszamenőlegesen járó kiegészítő emelést a korábbi jogosult, annak halála esetén a hozzátartozó vagy örökös kérelmére a nyugdíjfolyósító egy összegben kifizeti.

(MTI)

Ajánlat:

ONYF