Többlettel zárt szeptemberben a folyó fizetési mérleg

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg 73 millió euró többlettel zárt szeptemberben, ami 383 millió euróval kedvezőbb, mint a tavalyi számadat. Az első kilenc havi deficit 279 millió euró lett - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn. Az elemzők 240-300 millió euró hiányt vártak a folyó mérlegben szeptemberre.
Vágólapra másolva!

A jegybank korábbi tájékoztatása szerint a folyó fizetési mérleg ez év augusztusában 273 millió euró többlettel zárt, így az idei első nyolc hónapban a deficit 351 millió euró volt. Tavaly szeptemberben a folyó mérleg 311 millió euró hiányt mutatott, ezzel az első kilenc havi deficit 993 millió eurót tett ki. A folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása mögött elsősorban az áruforgalom kiadási többletének mérséklődése áll, de a többi tétel egyenlege is kedvezőbben alakult a vártnál - áll a Magyar Nemzeti Bank indoklásában.

A folyó mérleg tételeit elemezve kiderült: az áruforgalom szeptemberi hiánya kevesebb, mint harmada az egy évvel korábbinak. Az idén szeptemberben az áruforgalmi hiány 99 millió euró volt, míg tavaly szeptemberben 320 millió euró. Az idén január-szeptemberben az áruforgalmi egyenleg 1,247 milliárd euró deficittel zárt, míg tavaly az első kilenc hónapban 1,501 milliárd euró volt.

A Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Minisztérium külkereskedelmi áruforgalomra vonatkozó számsorai eltérő bázison alapulnak. Míg az MNB a készpénzforgalmat, addig a GM a vámstatisztikát veszi alapul, ezért a két intézmény külkereskedelmi adatai eltéréseket mutathatnak.

Az idegenforgalom továbbra is jól teljesít: szeptemberi többlete 299 millió euró, az első kilenc havi szufficit 2,234 milliárd euró volt. Tavaly szeptemberben a turisztikai többlet 259 millió eurót, az elmúlt év első kilenc hónapjában 1,953 milliárd eurót tett ki.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege az idén szeptemberben 99 millió euró többlettel zárt, szemben a tavaly szeptemberi 19 millió eurós hiánnyal. Az idén augusztusban a szolgáltatások és jövedelmek egyenlegében 298 millió euró többlet alakult ki. Az idén az első kilenc hónapban a szolgáltatások és jövedelmek 576 millió euró többlettel zártak, szemben a tavaly január-szeptemberi 153 millió euró többlettel.

A nem adóssággeneráló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás szeptemberben 95 millió euró volt, szemben az augusztusi 77 millió euró többlettel. Így 2001 első kilenc hónapjában a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 747 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott, szemben a tavaly január-szeptemberi 596 millió euróval.

A bankrendszeren keresztül pénzben tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke 84 millió euró Magyarországra és 14 millió euró innen külföldre irányuló tőkebefektetés mellett alakult ki. Így az év első kilenc hónapjában 1,022 milliárd euró érkezett a bankrendszeren keresztül közvetlen tőkebefektetés formájában az országba, míg Magyarországról külföldre 388 millió eurót fektettek be 2001 január-szeptemberében.

Tavaly az első kilenc hónapban a Magyarországra irányuló tőkebefektetések - a bankrendszeren keresztül - 1,262 milliárd eurót tettek ki, míg Magyarországról külföldre 228 millió euró nettó tőkebefektetés áramlott ki. Ez év szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 13,1 milliárd euró volt.

Londoni makroelemzők egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a várt hiány helyetti többlet "kellemes meglepetésnek" minősíthető, valamint fenntarthatónak. Jóllehet az uniós gazdasági lassulás erősödésével várható valamelyes romlás a magyar folyó fizetési mérlegben is, a ház ennek ellenére a korábban vártnál jelentősen alacsonyabb, 3,5 százalék helyett már csak 3,00 százalékhoz közeli GDP-arányos folyómérleg-deficitet vár az év egészére.

A magyar gazdaságelemzők elképzelhetőnek tartották, hogy az év végi hiány a korábban előre jelzettnél és a tavalyi, 1,62 milliárd eurós hiánynál is kedvezőbben alakul. Az év végéig várható profitkivonások mértéke meglátásuk szerint bizonytalan, ám utaltak arra, hogy drámai növekedésre ezen a területen sem számíthatunk. Az Egyesült Államok elleni terrornak várhatóan jóval gyengébb hatása lesz a magyar külgazdasági folyamatokra, mint az korábban várható volt. Figyelmeztetettek arra, hogy a kedvező mérlegadatok mögött a stagnáló üzleti beruházások húzódhatnak meg.

(MTI)

Ajánlat: