Kompromisszumképtelenség pénzmosásügyben

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió a jövő héten publikálandó országjelentésében várhatóan elmarasztalja Magyarországot a pénzmosás elleni küzdelemben tanúsított magatartása miatt, mivel a parlament hétfőn egyetlen nap alatt nem tárgyalta meg a terrorizmus és a pénzmosás elleni törvényt, így kedden nem kerülhet sor szavazásra. Amennyiben a kormány - reagálva az OECD korábbi elmarasztalására - a szeptemberi első ülésre beterjesztette volna a törvénymódosítást, úgy a ház már szavazhatott volna a javaslatok elfogadásáról. A tárgyalási menetrend átalakításával november végére születhet meg a törvény. Így a hazánkat már korábban elmarasztaló OECD január végén leveheti Magyarországot a pénzmosást támogató országok feketelistájáról.
Vágólapra másolva!

Nem járult hozzá hétfőn az MSZP és az SZDSZ a házszabálytól való eltéréshez, így kedden nem kerülhet sor a terrorizmusellenes törvénycsomag elfogadására. Az ellenzéki frakciók szerint normál menetrendben is elfogadható a jogszabály, amelyet bizonyos feltételekkel a szocialisták és a szabaddemokraták is támogatnak. A kormány október 5-ei előterjesztését hétfőn tárgyalta első ízben a parlament, és a kormány javaslata szerint tegnap már szavaztak is volna az előterjesztésről a képviselők. A szocialista és a szabaddemokrata frakciók azért nem támogatták a keddi szavazást, mivel az véleményük szerint megakadályozta volna a törvényjavaslat valódi megvitatását. A politikai konszenzus hiányában a kormányoldal és az ellenzék egymást vádolta a szavazás elmaradásával.

A pénzmosási törvényjavaslat összhangban áll az európai irányelvekkel - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a vitaindítójában. A törvényjavaslat januártól megtiltaná az anonim betétek nyitását, illetve kötelezővé tenné a bemutatóra szóló értékpapírok tulajdonosainak azonosítását - folytatta a miniszter. A bankoknak minden ügyfelüket megbízhatóan azonosítaniuk kellene, az erről szóló adatokat pedig 10 évig kötelesek lennének megőrizni. A jövőben pénzváltást csak bank végezhet, a határon bejelentés nélkül kivihető készpénzt pedig egymillió forintban maximálná a javaslat.

Az OECD mellett működő pénzmosás elleni munkacsoport, a FATF (Financial Action on Task Force) hivatalosan június 22-ei jelentésben, illette első ízben Magyarországot a pénzmosás elleni küzdelemben "nem együttműködő" címkével. Az OECD-tagok, illetve az EU-csatlakozásra váró országok közül egyedül Magyarország került a FATF feketelistájára, mivel idehaza törvények a mai napig nem tiltják anonim takarékbetétek elhelyezését, amely a nemzetközi szervezetek szerint alkalmas lehet a pénzmosásra. Amennyiben a kormány - azonnal reagálva az OECD elmarasztalására - a szeptemberi első ülésre beterjesztette volna a törvénymódosítást, úgy a ház rendes tárgyalási menetrendet követve már szavazhatott volna a javaslatok elfogadásáról. A kormány viszont csak október 5-én terjesztette a ház elé a javaslatait, három héttel a szeptember 11-ei New York-i terrortámadásokat követően.

A hazai bankszakemberek szerint a bemutatóra szóló takaréklevelek forgalma valójában nem alkalmas pénzmosásra, ám ettől függetlenül Magyarország számára presztízskérdés lett volna az anonim betétek megszüntetéséről szóló törvény mai elfogadása. Ennek hiányában az Európai Unió jövő héten publikált országjelentésében várhatóan elmarasztalja a Magyarországot a terrorizmus elleni küzdelemben való nem megfelelő együttműködés miatt. A parlamenti vitában felszólaló Balla Mihály fideszes képviselő szerint "az MSZP a terror elleni küzdelmet gátolja" azzal, hogy nem járult hozzá a törvényjavaslat rendkívüli elfogadásához.

A szocialista frakció támogatja a törvényjavaslat azon részeinek rendkívüli elfogadását, amely szigorúan a terrorizmus, illetve a pénzmosás elleni küzdelmet szolgálja, ám az ezen túlterjeszkedő javaslatok azonnali elfogadását már nem - világította meg Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes az ellenzék álláspontját. Az SZDSZ is támogatja a törvényjavaslat célkitűzéseit, ám a frakció nem segédkezik abban, hogy a kormány késlekedése miatt kapkodva fogadjanak el törvényjavaslatot - mondta felszólalásában Szent-Iványi István frakcióvezető. A MIÉP frakciója elutasítja az "USA diktátumát" - fogalmazott Lentner Csaba, ám a házszabálytól való eltérést ennek ellenére megszavazták a MIÉP képviselői. Mivel a rendkívüli menetrend elfogadásához négyötös többségre lett volna szükség, a ház kénytelen volt elvetni a gyorsított tárgyalást.

A politikai kompromisszum-képtelenség ellenére november végén szavazhat a ház a pénzmosás elleni törvényjavaslatról, mivel a javaslat részletes és általános vitáját még e héten lebonyolítja a ház, s a jövő heti rendkívüli plenáris ülésen már szavaznak a módosító-javaslatokról a képviselők. A törvény elfogadására így november 30-án pontot tehet a ház, ami azért fontos, mivel az OECD pénzmosás elleni munkacsoportjának következő januári ülésén Magyarország lekerülhet a szervezet feketelistájáról.

Járai Svájcban tanulmányozza a pénzmosás elleni küzdelmet

A jegybank elnökének vezetésével delegáció tárgyal Svájcban és Liechtensteinben a pénzmosás elleni küzdelem kérdéseiről. A Járai Zsigmond vezette küldöttségben helyet kapott a pénzmosási ügyekben "felelős" Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselője. Az ötnapos megbeszélés-sorozat külön érdekessége, hogy Svájcot és Liechtensteint pár hónappal ezelőtt törölte a "nem együttműködő" országok listájáról az OECD mellett működő FATF. A Magyar Hírlap információi szerint a két ország pénzügyi szakemberi olyan megoldást találtak a betétek bizonyos fokú anonimitásának megőrzésére, amely már az OECD előírásainak is megfelel.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

A Ház előtt a pénzmosás elleni tervezet
(2001. október 30.)