Legalább 12 százalékos keresetemelés a közszférában

Vágólapra másolva!
A közszférában legalább 12 százalékos lesz az idei keresetemelés, az egyösszegű decemberi kiegészítésről keddi ülésén tárgyalt a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa (KOMT). Azok kapják a kiegészítést, akik kimaradtak az idei szakmai bérszorzó-emelésekből és csak a garantált 8,75 százalékos béremelésben részesültek, ami a feltételezettnél magasabb infláció miatt nem biztosítja a tervezett mértékű reálbéremelését.
Vágólapra másolva!

Herczog László, a kormányzati oldal szóvivője a tárgyaláson elmondta: a kormány ígérete szerint a közszféra valamennyi területén el kell érni az infláció plusz a GDP-növekedés felének megfelelő keresetemelést az idén.

Mivel az infláció magasabb az eredetileg feltételezettnél - ma már 9,4 százalékkal számolnak -, indokolt a közszférában a kereset-kiegészítés. Az említett 9,4 százalékos inflációval és a 4,5 százalékos GDP-növekedés felével kalkulálva 11,65 százalékos keresetemelésről lehet beszélni, amit a kormány javasolt 12 százalékra kerekíteni.

A kereset-kiegészítésre vonatkozó kormányrendelet hatálya kiterjed a közigazgatási szerveknél dolgozó ügykezelő és fizikai munkavállalókra, valamint a költségvetési szervek által foglalkoztatott közalkalmazottakra.

A kereset-kiegészítésre számíthatnak az állami normatív támogatásban részesülő egyes intézmények dolgozói, az egészségügyi szolgáltatás terén tevékenykedő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződéses viszonyban álló, nem költségvetési szervként működő intézmények munkavállalói. Ugyancsak részesülhetnek a kiegészítésben a nyilvános könyvtári jegyzékben szereplő egyházi gyűjtemények, illetve a nyilvános egyházi levéltárak munkavállalói is.

A vita során a szakszervezetek igényelték, hogy a 12 százaléknál magasabb mértékre egészítsék ki az idei kereseteket a közszférában. A kormányzati oldal ezt nem tartotta lehetségesnek, hangsúlyozva, hogy a 12 százalékra történő kiegészítést is nehezen teljesíti a költségvetés.

(MTI)