Jövőre csökken az agrártámogatás

Vágólapra másolva!
Jövőre 190,2 milliárd forint a közvetlen agrártámogatási keret, melyet 10 milliárddal egészítenek ki a Széchenyi terv forrásaiból - döntött keden a kormány. Ezenfelül az idei piaci problémák mérséklésére újabb 1 milliárd forint földalapú normatív támogatást kapnak az almatermesztők.
Vágólapra másolva!

Az agrárkormányzat - csakúgy, mint az elmúlt három évben mindig - az idén is előre költött a jövő évi agrártámogatásokból. Így várhatóan 40 milliárd forinttal apad a jövő évi támogatási keret, főként a piacra jutást segítő támogatások csökkennek - válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Borókai Gábor kormányszóvivő. A kormány tegnap hozzájárult ahhoz, hogy jövőre - az idei 194,7 milliárd után - 190,2 milliárd forint legyen a közvetlen agrártámogatások kerete, amelyet a családi gazdaságok támogatására 10 milliárd forint célzott támogatással a Széchenyi terv forrásaiból egészítenek ki.

Ez az összeg négy fő és számos kisebb célt szolgál. A fontosabbak közül az agrártermelést szolgáló juttatások összértéke 65,7 milliárd, amelyből a piaci támogatások 41,3, a beruházási támogatások 64,9 és a nemzeti agrár-környezetvédelmi program 2,2 milliárddal részesülnek.

Jövőre az agrártámogatási rendszer alig változik. Újdonságok közül az egyik legfontosabb, hogy 2002-ben hektáronként 12 ezer forint földalapú normatív támogatást igényelhetnek az 1-10 hektár között gazdálkodók, míg a 10-300 hektáros gazdák hektáronként 8 ezer forintra tarthatnak igényt. Kivételt jelentenek a családi gazdaságok, amelyek 10-300 hektár között összesen 16 ezer forint támogatást kapnak. A nagyobb területek gazdái nem részesülnek szubvencióban, kivéve ha úgynevezett fehérjenövényt - szóját, csillagfürtöt, szárazborsót stb. - termesztenek, ők a terület nagyságától függetlenül 8 ezer forint hektáronkénti szubvenciót kérhetnek.

Változik a beruházási támogatás szabályai között a gépbeszerzés támogatása: megszűnik a differenciálás, s egységesen a gép beszerzési értékének 25 százalékát támogatja az állam. Kivéve a családi gazdaságokat, mert ők 35 százalékos juttatásban részesülnek.

A beruházási pályázatok elbírálása jövőre felgyorsulhat, mert a bírálatot helyben, a megyei FVM-hivatalok végzik majd.

A számokat látván szakértők a támogatási rendszer leggyengébb elemének a piacra jutási támogatási fejezetet látják. A már az idén elköltött, de csak jövőre kifizetendő 40 milliárd forintos támogatástömeg nagy része ugyanis ezt a forrást terheli leginkább. Ugyan jövőre gyakorlatilag szinte megszűnik az exporttámogatás, a minden évben rendre bekövetkező piacstabilizáló intervenciós beavatkozások általában több tízmilliárd forintba kerülnek. Ráadásul az ellenzék, illetve a meghatározó érdekképviseletek, a Magyar Agrárkamara, valamint az agrárszakma csúcsszervezete, az Agrárgazdasági Tanács, illetve a terméktanácsok egy része egyöntetű kívánsága sem teljesül: a magyar piaci rendtartás tyúklépésben sem közelít az EU-ban alkalmazottakhoz.A kormány döntött arról is, hogy a három észak-keleti megye almatermelőin kívül az ország más térségeinek ültetvényeseit is megsegíti. Egymilliárd forint összértékben földalapú normatív támogatást kapnak az almatermesztők.

Átdolgoznák a földtörvény-módosítást

A Nemzeti Földalapról, a földről és a földrendező és -kiadó bizottságokról szóló javaslatok alkalmatlanok arra, hogy Magyarországon a földkérdést megoldják - mondta Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke tegnapi tájékoztatóján. A javaslatok a földek nyílt államosítását eredményezik, rövid időn belül 50-70 százaléka a földeknek állami felügyelet alá kerülhet, ami a klientúraépítést szolgálja - vélekedik Nagy Tamás. A törvénycsomag a szövetkeztek és társas vállalkozások földbérleti lehetőségét szinte a nullával teszi egyenlővé. Csak akkor bérelhetnek földet, ha mindenki más már lemondott földbérleti szándékáról, s mivel szövetkezeteknek nem lehet birtokában föld, így a legfőbb termelőeszköz hiányában gazdaságilag ellehetetlenülnek.

A földtörvény módosítását csak változtatásokkal fogadja el az MDF. Medgyasszay László képviselő szerint a helyben lakó gazda számára kell biztosítani elővásárlási és előbérleti jogot. A tervezett módosítás szerint ugyanis a helyben lakót sok más gazdasági szereplő előzi meg a sorban. A földtörvény módosítását kritizálta az MSZP is.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)