Romániának van a legtöbb IT-szakembere?

Vágólapra másolva!
A román kormányfő szerint a román gazdaság növekszik a leggyorsabban Közép- és Kelet-Európában, és biztonságos, magas hozamot ígérő terepet nyújt a befektetőknek. Adrian Nastase szerdán Londonban egy befektetői konferencián azt mondta: a jövő évi növekedési cél 5 százalék körüli, s a kormány reményei szerint ez az ütem fenntartható lesz a következő években is.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint Románia sikereket ért el az infláció elleni harcban is, s az idén várhatóan már csak 29 százalékos lesz az év végi fogyasztói infláció a tavalyi év végi 41 százalék után. Nastase szerint a kormány 2004-2005-re szeretné elérni, hogy az éves drágulási ütem egyszámjegyűvé szelídüljön.

Nastase szerint a román gazdaság növekedésének fő motorja 2002-ben már az információ-technológia, az energiaipar és a mezőgazdaság lesz. Európában Romániának van a legtöbb IT-szakembere ezer lakosra vetítve - mondta a Reutersnek a konferencia után a román miniszterelnök.

A kormányfő szerint Románia tervbe vette az energia-elosztó szektor és a Petrom országos olajcég privatizációját, és számít a külföldi részvételre a vízenergia-termelésben is. Nastase közölte, hogy örömmel látna több magánbefektetést az igen kifizetődőnek ígérkező romániai infrastruktúra-fejlesztési beruházásokban is.

A miniszterelnök kormánya egyik legnagyobb vívmányának nevezte a bankszektor reformját. Nastase szerint 2002 végéig várható a legnagyobb román bank, a BCR privatizációja. Elismerte ugyanakkor, hogy a kormány lehetőségeit meghaladja az összes bank egyidejű privatizációja.

(MTI)

Ajánlat:

A román kormány honlapja

Korábban: