Görög versenytársa lesz a MATÁV-nak Macedóniában

Vágólapra másolva!
A görög OTE kapta meg második macedón mobilrendszer kiépítésének jogát, miután a macedón kormánnyal a görög céggel írta alá a második GSM licenszről szóló megállapodást - tájékoztatott a New York Bróker. Az üzlet annak ellenére jött létre, hogy az OTE alig egyharmadát fizeti a macedón kormánynak, mint a korábban pályázó Link akart.
Vágólapra másolva!

A Macedón kormány már korábban kiírta a második mobil hálózat kiépítéséért a tendert és akkor úgy tűnt, hogy a 80 millió dollárt ajánló macedón cég a Link lesz a nyertes, azonban az üzlet akkor nem jött létre. A mai napon napvilágra került hírek szerint a görög OTE a korábbi ajánlatnál lényegesen kevesebb összegért (25 millió dollárért) nyerte el a tendert. Az üzletbe a Görög Nemzeti Bank is részt fog venni, mégpedig 10 százalékos részesedéssel.

Görög sajtóinformációk szerint az OTE 150 millió dollárt fog költeni az elkövetkező két évben a második Macedón mobilszolgáltató rendszerének kiépítésére és elindítására. Ennek megfelelően a MakTel tulajdonába lévő mobilszolgáltató (MobiMak) két éven belül számíthat komoly vetélytársra. A MobiMak jelenlegi monopólium helyzetének megtörése a MakTel jelenlegi 50 százalék feletti EBITDA marginjának csökkenését jelenti. Ezzel együtt a 200 végén 110 előfizetővel rendelkező és az idén a reményeik szerint az előfizetői számot megduplázó MobiMak növekedési lehetőségei jelentősek, hiszen a macedón mobilpenetráció 2002 végére érheti el a 14 százalékot.

Az OTE megjelenése valószínűleg nem éri váratlanul az elemzőket, hiszen a görög távközlési társaság számára már korábban is stratégiai célnak számított a balkáni terjeszkedés, így a görög cégnek már jelentős érdekeltségei vannak Romániában, Bulgáriában és Albániában.

(Az [origo]-t kiadó Axelero Rt. a MATÁV csoport tagja - a szerk.)

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MATÁV

OTE