Oroszország 30 ezer hordóval csökkentheti olajtermelését

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány megegyezett az ország olajvállalataival, hogy az utolsó negyedévben és a jövő év elején a cégek összesen napi 30 ezer hordóval csökkenthetik a kőolajtermelést - közölte hétfőn az orosz kormány szóvivője. Az orosz olajtermelés jelenleg majdnem 7 millió hordó naponta, az export pedig napi 3 millió hordó.
Vágólapra másolva!

Hétfőn Moszkvában tárgyalt a szaud-arábiai olajminiszter, Ali al-Naimi is, az OPEC tervezett termeléscsökkentését egyeztetve. Az OPEC szerdán tartja rendkívüli miniszteri értekezletét Bécsben, és al-Naimi napi 1,5 millió hordós termeléscsökkentést valószínűsített a szervezet kvótakötelezett tíz tagja számára.

A párizsi Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) hétfőn kiadott összesítése szerint a Nyugat kényelmes tartalékokkal készül a télre, miután a fogyasztás világszinten csökkent, és az OPEC változatlanul többet termel a szeptember eleje óta érvényes napi 23,2 millió hordós összkvótájához képest. Az ipari országok kereskedelmi tartalékai a harmadik negyedévben átlagosan napi 500 ezer hordóval 2,6 milliárd hordóra nőttek. Az OECD-országok kereskedelmi tartalékai most 47,7 millió hordóval haladják meg a tavalyi szintet, miközben a fogyasztás csökkent.

Hétfő délelőtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj decemberi szállításra hordónként már csak 21,11 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), a reggeli 21,63 dollár után.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Oroszország az OPEC mellett
(2001. november 9.)